Velingtono kepsnys — prabangus ir šventiškas patiekalas, tinkantis tiek didžiausioms metų šventėms, tiek romantiškoms vakarienėms.
Šiam puikiam patiekalui paruošti mums reikės kokybiškos jaučio mėsos. Jeigu netyčia nežinote, kas yra jautienos nugarinės išpjova, žinokite: tai toks jaučio raumuo, kuris dėl paties jaučio dydžio yra irgi didelis, tačiau įsitaisęs tokioje vietoje, kuri beveik nedirba. Todėl šis raumuo yra ypatingai sultingas ir minkštas, todėl be abejo ir labai skanus. Tad prie darbo, nes patiekalo gaminimas užtrunka tikrai ne 10 minučių.
Mums reikės:
- 500 gramų išpjovos
- 500 gramų grybų
- Vienas didelis svogūnas
- Garstyčios (geriausia, kad būtų su grūdeliais)
- 100 gramų vytinto kiaulienos kumpio
- Pakelis apie 200-250 gramų sluoksniuotos bemielės tešlos
Gaminimas
Paruošiame mėsą — nupjaustome sausgysles ir kiek įmanoma visas plėves nuo mėsos. Padruskinam, papirinam ir pakepam gerai įkaitintoj keptuvėj su aliejumi iš visų pusių. Nevartykite mėsos šakute — išbėgs sultys.
Kepkite kiekvieną pusę tik vieną kartą. Parudavo verčiat, parudavo — vėl verčiat. Klausiate, kam reikia apkepti? Apkepti reikia tam, kad kepant orkaitėj iš mėsos neišbėgtų sultys. Apkepusi mėsos išorė lyg plėvelė sulaiko sultis. Apkepusią išpjovą dedam į lėkštę ir aptepam garstyčiomis.
Į keptuvę kur kepė mėsa dedam smulkintą svogūną. Kol keps svogūnas reikia su virtuviniu kombainu arba smulkintuvu susmulkinam grybus.
Juos irgi dedame į keptuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išgaruos vanduo ir gausime tokia apysausę košę. O iki to, pasitiesiam plėvelę, ant jos išdėliojam kumpį. Ant kumpio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską standžiai suvyniojame ir dedame į šaldytuvą keletui minučių.
Ant atitirpintos tešlos lakšto dedame ištrauktą iš šaldytuvo “vyniotinį” (reikia nepamiršti nuimti plėvelę). Visą likusį tešlos plotą aptepam plaktu trynių — bus kaip klijai. Mėsą suvyniojam į tešlą, jei kur reikia dar patepam tryniu.
Dedame į skardą, aptepam trynių, įpjaunam keliose vietose. Šaunam į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepsime maždaug 30 min, arba kol temperatūrą mėsos viduryje bus ~60 laipsnių (laikas priklauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepamirštam palaikyt 10 min!!! ir tik po to pjaustyt.
Velingtono kepsnį patiekiame šiltą su mėgiamomis salotomis.
Skanaus
KOMENTARAI
Atrodo tai labai skaniai! 🙂