Balandėliai nuo seno labai paplitęs patiekalas visame pasaulyje. Jau XV amžiuje Egipte buvo galima gauti kažką panašaus į balandėlius, ten maistas būdavo vyniojamas į įvairių rūšių lapus. Beveik kiekvienoje šalyje galima rasti balandėlius, tačiau skiriasi jų pavadinimai ir gali būti keli skirtingi būdai kaip gaminti balandėlius.
Lietuvoje paprastai balandėliams gaminti naudojamas kopūsto lapas, o rytuose labiau paplitęs gaminimas įsukant mėsą į vynuogių lapus. Islamo šalyse galima rasti daug įvairesnių balandėlių rūšių, jie naudoja ne tik lapus bet ir pačias daržoves. Lietuvoje taip pat populiaru yra patiekti pietums įdarytas daržoves, tačiau tai nėra sulyginama su balandėliais, o kitose šalyse šie patiekalai lygiaverčiai.
Kaip gaminti balandėlius suprasti visai nesunku. Tai galima padaryti net pirmą kartą juos valgant. Juose nėra nieko ypatingo ir visi ingredientai puikiai matosi jį prapjovus. Paprastai įdarui naudojamas faršas su ryžiais arba svogūnais ir visa tai įsukus į kopūsto lapą ištroškinama. Norint namuose pasigaminti balandėlius reikia pasiruošti maltą mėsą su priedais (druska, juodieji pipirai, paprikos, prieskoniai, virti ryžiai, smulkinti svogūnai arba česnakai) ir apvirti didelę galvą kopūsto. Kuo bus didesnis kopūstas, tuo didesni išeis balandėliai. Apvirus kopūstą jo lapai turi lengvai nusiimti, tačiau svarbu nepervirti, nes tada kopūstas suplyš iš neišeis jo įdaryti. Geriau virti dalimis, įdėti visą kopūstą į verdantį vandenį, po kiek laiko išimti ir nulupti apvirusius viršutinius lapus, o tada vėl dėti į puodą ir laukti kol apvirs kitas sluoksnis. Suminkštėjusius lapus galima šiek tiek pamušti muštuku, kad nebūtų kieta lapo apačia. Ant paruoštų lapų galima dėti mėsos įdarą. Minkščiausioje lapo vietoje arčiau vidurio dėti mėsos porciją, tada uždengti mėsą iš viršaus, po to iš šonų užlenkti kraštus ir toliau iki galo suvynioti, taip paruošus visus balandėlius dėti į didelį puodą ir užpilti vandeniu, nereikia pilti daug, svarbu kad apsemtu pusę visų balandėlių, pabarstyti druska ir galima ant viršaus uždėti pomidorų padažo, puodą uždengti ir troškinti nedideliame karštyje maždaug 40 minučių.
Taip pat balandėlius galima įsukti į vynuogių arba cukinijų lapus, tačiau šie lapai skirtingai nei kopūsto yra daug kietesni, todėl patartina prieš dedant įdarą juos stipriau apvirti nei kopūsto lapus. Taip pat vynuogių lapuose daryti balandėliai būna daug mažesni, todėl juos pagaminti užima daug daugiau laiko. Tačiau norint nustebinti svečius ar ruošiant šventinį stalą jie tiks daug labiau nei jau įprasti balandėliai.
Esant įtemtam gyvenimo ritmui, kuo toliau tuo mažiau laiko žmonės gali skirti maisto gaminimui namuose, todėl, o toks patiekalas kaip balandėliai reikalauja daug laiko ne tik kol išverda bet dar ir paruošimui, eksperimentuojant su maisto gamyba, buvo sugalvota kaip gaminti balandėlius daug greičiau, lengviau ir gauti to paties skonio balandėlius. Juos galima gaminti į paruoštą įdarui mėsą įtarkavus patį kopūstą, o ne į jį įsukus mėsą, ir visą masę gerai išmaišius, tada suformuoti nedidelius kukulius ir ištroškinti. Tiesa, tokie balandėliai šeimos šventinio pietų stalo nepapuoš, tai labiau tinka kasdieniškiems pietums. Balandėliai dažniausiai valgomi su duona arba virtomis bulvėmis.
Dauguma patiekalų atkeliavę iš skirtingų pasaulio šalių. Kiekvienas iš patiekalų turi savo senas tradicijas ir kilmės istorijas. Dabar mes parduotuvėse galime įsigyti beveik viską ko norime, o ankščiau maistas buvo gaminamas iš savo užaugintų vaisių ar daržovių, todėl tradiciniai arba nacionaliniai patiekalai kiekviename regione skiriasi. Tačiau vienas iš nedaugelio patiekalų yra balandėliai, su kuriais galima apkeliauti beveik visą pasaulį ir daugumoje vietų juos atpažins ir žinos kaip gaminti balandėlius.
KOMENTARAI