Artėja vasaro pabaiga ir lietingasis ruduo – tai puikus metas rinkti ir mėgautis grybais. Aišku skaniausia grybus valgyti šviežius – pakepintus ant sviestuko su svogūnais, tačiau norisi šio skonio pasilikti ir kitiems metų laikams. Grybai taip pa tinka ir visos šventėms, Kalėdos yra neatsiejamos nuo marinuotų baravykų bei pyragėlių įdarytų grybais. Tai patys papraščiausi ir puikiausi receptai, kur galite pritaikyti savo pačių marinuotus grybus. O jei niekada grybų nemarinavote, tai pateiksime jums keletą receptų kaip tai atlikti.
Marinavimo būdų yra įvairių būdų. Svarbiausia paruošti marinatą, kuriame negalėtų daugintis botulino bakterijos. Šios bakterijos (Clostridium botulinum) gyvena trąšioje dirvoje, kur auga daržovės, grybai. Todėl surinktus grybus reikia labai švariai nuvalyti, gerai išvirti, konservuoti labai steriliai.
Grybų marinatas su actu:
Grybų marinatas be acto:
Gerai nuvalytus ir sutvarkytus grybus išverdame, nusunkiame , tada suverčiam į puodą ir pilame ant jų šaltą vandenį – tiek, kad apsemtų. Pilant vandenį jį reikia matuoti. Aš pilu litriniu stiklainiu ir skaičiuoju.
1 LITRUI vandens reikia :
2 valg. šaukšto druskos
1 valg. šaukštą cukraus
1 arb. šaukštelį citrinos rūgšties
pipirų
lauro lapelių
Šviežių krapų
Marinatą užviriname ir paverdame vis pamaišant ~10-15 min. Tada – į iškaitintus stiklainius- uždarom, apverčiam aukštyn kojom, palaikom taip, kol atvės. Grybai paruošti žiemai, grybus nebūtina laikyti šaldytuve, bet geriau tamsioje, vėsioje vietoje.
KOMENTARAI