Kaip pasigaminti GHEE (GHI) sviestą

Kaip pasigaminti GHEE (GHI) sviestą

Kaip microSD atminties kortelės pagalba atnaujinti telefoną
Kaip išsirinkti išmanųjį laikrodį
Kaip pasigaminti naminio alaus
Kaip pasidaryti lavos lempą
Kaip išjungti Facebook pranešimus telefone
Ghi, yra lydyto sviesto tipas, kuris Indijos virtuvėje ir medicinoje naudojamas jau tūkstančius metų. Lydytas svietas ir Ghi iš esmės yra tas pats, tiesiog Ghi naudojamas specifinės rūšies pienas ir jis yra verdamas ilgiau, kad karamelizuotūsi piene esančios medžiagos. Lydant sviestą karštis išgarina vandenį, o pieno medžiagos nugrimsta į dugną ir sudega. Indijoje teigiama, kad lydytas sviestas yra gerovės simbolis ir padeda žmogui atsikratyti net ir blogų emocijų. Kaip žinome, Rytuose karvės laikomos vienomis iš „žmogaus motinų“ ir yra labai gerbiamos už tai, kuo jos dalinasi su žmonėmis, kokį maistą jų dėka galime valgyti. Tai pienas, grietinė, jogurtas, sviestas, sūris, pasukos, varškė, ghee sviestas. Yra sakoma, kad pieno produktai keičia mūsų charakterį, žmogus tampa doresnis, įgyja gerųjų savybių. Tik, gaila, kad šiuo metu mokslininkai mano kitaip ir skelbia, neva pieno produktai mums kenkia. Manau, kad tiesiog reikia laikytis kelių taisyklių: kaip ir kokiu laiku bei su kuo vartoti pieno produktus.
GHI galima labai paprastai pasigaminti namuose. Tačiau tam tinka tik tikras sviestas, jokiu būdu nenaudokite augalinių riebalų ar kitokių pakaitalų.  Net ir kambario temperatūroje laikomas GHI sviestas negenda ištisus mėnesius.

Lydyto sviesto nauda

Negenda – lydytas sviestas praktiškai negenda, todėl jo nereikia šaldyti.

Nesukelia alergijos – lydytas sviestas tinkamas naudoti žmonėms kenčiantiems nuo alergijos pienui. Nors lydytas sviestas gaminamas iš sviesto, tačiau lydymo metu piene esančios medžiagos yra pašalinamos. Todėl lydytas sviestas yra tinkamas vartoti žmonėms netoleruojantiems laktozės ir kazeino.

Kaitinant nekeičia savo sudėties – lydytas sviestas pradeda virsti garais tik nuo 250 °C, todėl tai puikus aliejus kepimui ir virimui, ant jo galima kepti ir keletą ar daugiau kartų, nes jis nesudega ir svarbiausia jis negamina laisvųjų radikalų, kurie yra kenksmingi.

Antioksidantų šaltinis – lydytas sviestas turi antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių vitamino A ir E.

Greitai virsta energija – lydytas sviestas turtingas vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgštimis kurios kaip ir angliavandeniai yra iš karto absorbuojamos į kepenis ir paverčiamos į energiją.

Svorio metimas – Šių vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgščių energija gali būti naudojama sudeginti kitus sukauptus riebalus ir taip to padėti numesti svorio.

Virškinimo sistemos stiprinimas – lydytas sviestas  priešingai nuo kitų aliejų, yra turtingas sviesto rūgštimi – trumpos grandinės riebalų rūgštimi. Gerosios žarnyno bakterijos paverčia maistines skaidulas į sviesto rūgštį natūraliai ir tada naudoja ją energijai ir žarnyno sienelių pagalbai. Tačiau valgydami lydytą sviestą jūs pamaitinate organizmą sviesto rūgštimi, tai lyg vartoti probiotikus ir skaidulas vienu metu.

Sviesto rūgšties šaltinis – tyrimai parodė, kad žmonės turintys nesveiką virškinamąjį traktą natūraliai negamina sviesto rūgšties, todėl lydytas sviestas gali būti puikus šios naudingos medžiagos šaltinis.

Imuniteto stiprinimas – sviesto rūgštis padeda gaminti ląsteles kovojančias su įvairiais virusais ir bakterijomis, tokiu būdu padeda sustiprinti imuninę sistemą, gerina atmintį.

Geresnis virškinimas – lydytas sviestas skatina skrandžio rūgšties sekreciją, o tai pagerina virškinimo procesą. Geresnis virškinimas lygus geresnei sveikatai ir svorio sumažėjimu.

Lankstesnis kūnas – sutepa jungiamuosius audinius, dėl ko kūnas tampa lankstesnis, padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną.

 

Kaip išlydyti sviestą?

Iš 2 kilogramų sviesto, gaunasi maždaug 1,7 kg lydyto sviesto. Lydytą sviestą naudot kepimui ar virimui galima net keletą kartų, kadangi jis neišskiria nuodingų medžiagų. Norint suteikt sviestui savitumo, galima pridėti prieskonių.

Jums reikės:

  • 1 – 2 kg ekologiško aukštos kokybės sviesto be jokių priedų ir druskos
  • Nerūdijančio plieno puodo su storu dugnu
  • Metalinio šaukšto
  • Smulkaus kiaurasamčio
  • Švaraus stiklainio
  • Marlinio audinio

Ruošimo eiga:

  1. Įdėkite sviestą į puodą ir viryklėje nustatykite mažą arba vidutinę virimo temperatūrą
  2. Maišykite sviestą metaliniu šaukštu, o kai jis ištirps, dar sumažinkite virimo temperatūrą iki minimalios
  3. Sviestas turi lėtai virti išskirdamas mažus burbuliukus
  4. Nuo pieno medžiagų išsiskirs putos ir ilgiau beverdant jos nugrims į apačią ir sudegs
  5. Maišykite kas kelias minutes reguliariai, kol pieno putos visiškai nugrims į apačią, o viršuje liks aukso spalvos sviestas, tai turėtų užtrukti apie 15 minučių
  6. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palaikykite dar 15 minučių
  7. Paimkite kelis kartus perlengtą marlinį audinį ir uždėgite jį ant kiaurasamčio, o kiaurasamtį laikykite virš stiklainio ar kito stiklinio indo
  8. Lėtai per marlinį audinį ir kiaurasamtį supilktie išlydytą sviestą į stiklainį (įsitkinkite, kad pieno putų likučiai nepatektų į stiklainį)
  9. Uždenkite indą ir leiskite jam atvėsti
  10. Mėgaukitės!

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: