Lydyto sviesto nauda
Negenda – lydytas sviestas praktiškai negenda, todėl jo nereikia šaldyti.
Nesukelia alergijos – lydytas sviestas tinkamas naudoti žmonėms kenčiantiems nuo alergijos pienui. Nors lydytas sviestas gaminamas iš sviesto, tačiau lydymo metu piene esančios medžiagos yra pašalinamos. Todėl lydytas sviestas yra tinkamas vartoti žmonėms netoleruojantiems laktozės ir kazeino.
Kaitinant nekeičia savo sudėties – lydytas sviestas pradeda virsti garais tik nuo 250 °C, todėl tai puikus aliejus kepimui ir virimui, ant jo galima kepti ir keletą ar daugiau kartų, nes jis nesudega ir svarbiausia jis negamina laisvųjų radikalų, kurie yra kenksmingi.
Antioksidantų šaltinis – lydytas sviestas turi antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių vitamino A ir E.
Greitai virsta energija – lydytas sviestas turtingas vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgštimis kurios kaip ir angliavandeniai yra iš karto absorbuojamos į kepenis ir paverčiamos į energiją.
Svorio metimas – Šių vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgščių energija gali būti naudojama sudeginti kitus sukauptus riebalus ir taip to padėti numesti svorio.
Virškinimo sistemos stiprinimas – lydytas sviestas priešingai nuo kitų aliejų, yra turtingas sviesto rūgštimi – trumpos grandinės riebalų rūgštimi. Gerosios žarnyno bakterijos paverčia maistines skaidulas į sviesto rūgštį natūraliai ir tada naudoja ją energijai ir žarnyno sienelių pagalbai. Tačiau valgydami lydytą sviestą jūs pamaitinate organizmą sviesto rūgštimi, tai lyg vartoti probiotikus ir skaidulas vienu metu.
Sviesto rūgšties šaltinis – tyrimai parodė, kad žmonės turintys nesveiką virškinamąjį traktą natūraliai negamina sviesto rūgšties, todėl lydytas sviestas gali būti puikus šios naudingos medžiagos šaltinis.
Imuniteto stiprinimas – sviesto rūgštis padeda gaminti ląsteles kovojančias su įvairiais virusais ir bakterijomis, tokiu būdu padeda sustiprinti imuninę sistemą, gerina atmintį.
Geresnis virškinimas – lydytas sviestas skatina skrandžio rūgšties sekreciją, o tai pagerina virškinimo procesą. Geresnis virškinimas lygus geresnei sveikatai ir svorio sumažėjimu.
Lankstesnis kūnas – sutepa jungiamuosius audinius, dėl ko kūnas tampa lankstesnis, padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną.
Kaip išlydyti sviestą?
Iš 2 kilogramų sviesto, gaunasi maždaug 1,7 kg lydyto sviesto. Lydytą sviestą naudot kepimui ar virimui galima net keletą kartų, kadangi jis neišskiria nuodingų medžiagų. Norint suteikt sviestui savitumo, galima pridėti prieskonių.
Jums reikės:
- 1 – 2 kg ekologiško aukštos kokybės sviesto be jokių priedų ir druskos
- Nerūdijančio plieno puodo su storu dugnu
- Metalinio šaukšto
- Smulkaus kiaurasamčio
- Švaraus stiklainio
- Marlinio audinio
Ruošimo eiga:
- Įdėkite sviestą į puodą ir viryklėje nustatykite mažą arba vidutinę virimo temperatūrą
- Maišykite sviestą metaliniu šaukštu, o kai jis ištirps, dar sumažinkite virimo temperatūrą iki minimalios
- Sviestas turi lėtai virti išskirdamas mažus burbuliukus
- Nuo pieno medžiagų išsiskirs putos ir ilgiau beverdant jos nugrims į apačią ir sudegs
- Maišykite kas kelias minutes reguliariai, kol pieno putos visiškai nugrims į apačią, o viršuje liks aukso spalvos sviestas, tai turėtų užtrukti apie 15 minučių
- Nuimkite puodą nuo ugnies ir palaikykite dar 15 minučių
- Paimkite kelis kartus perlengtą marlinį audinį ir uždėgite jį ant kiaurasamčio, o kiaurasamtį laikykite virš stiklainio ar kito stiklinio indo
- Lėtai per marlinį audinį ir kiaurasamtį supilktie išlydytą sviestą į stiklainį (įsitkinkite, kad pieno putų likučiai nepatektų į stiklainį)
- Uždenkite indą ir leiskite jam atvėsti
- Mėgaukitės!
KOMENTARAI