Braškės – sodinimas, auginimas ir nauda organizmui

Braškės – sodinimas, auginimas ir nauda organizmui

Braškės – puikios skanios vasariškos uogos yra daugelio mėgstamiausios. Daugelis vertina jų nuostabų skonį ir malonų aromatą, tačiau tik nedaugelis su

Kaip kompiuteryje paleisti senesnius žaidimus
Ar žindomam kūdikiui reikia duoti vandens
Kaip surasti daug grybų
Kaip numalšinti danties skausmą
Braškės – puikios skanios vasariškos uogos yra daugelio mėgstamiausios. Daugelis vertina jų nuostabų skonį ir malonų aromatą, tačiau tik nedaugelis susimąsto, kokiomis gi dar savybėmis jos pasižymi – juk iš tikrųjų jos gali pagerinti sveikatą ar pasitarnauti kaip grožio priemonė. Siūlome sužinoti, kodėl gi verta braškėmis mėgautis dažniau! Apie braškių auginimą ir priežiūrą jau rašėme čia. Šiandien pakalbėsime apie jų naudą.

Braškių nauda sveikatai

Dažnas vaisių, uogų ir daržovių vartojimas turi begalinį poveikį jūsų sveikatai. Šių maistų produktų vartojimas siejamas su sumažėjusia rizika susirgti vėžiu, diabetu ir širdies ligomis. Todėl kuo daugiau naudosite šių maisto produktų, tuo rizika susirgti šiomis ir daugeliu kitų ligų, bus mažesnė. Be vis to jūs sumažinsite bendrą ankstyvos mirties riziką, būsite energingesni, palaikysite sveiką kūno svorį ir padėsite savo odai ir plaukams išlikti gražiems.

Antioksidantų gausa

Atlikti tyrimai parodė, kad braškėse yra daugybė organizmui vertingų antioksidantų, įskaitant flavonolius, luteoiną,  flavonoidą kvercetiną, vitaminą C ir kt.  Antioksidantai yra vieni iš svarbiausių maistinių medžiagų, kurie gali apsaugoti nuo laisvųjų radikalų žalos ir organizmui sukeliamo oksidacinio streso. Visai tai suteikia galimybę organizmui apsisaugoti nuo tokių ligų kaip vėžys, diabetas, širdies ir kraujotakos sistemos ligos, neurologiniai sutrikimai bei saugo organizmą nuo priešlaikinio senėjimo.

Širdies ligos

Braškėse yra flavonoido antocianino, kuris, pasak Jungtinėje Karalystėje atliktų tyrimų, sumažina širdies smūgio riziką jaunoms ir vidutinio amžiaus moterims net 32%. Kitas atliktas tyrimas parodė, kad braškėse esantis flavonoidas kvercetinas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, gali apsaugoti nuo aterosklerozės, kurią sukelia žalingas MTL (blogojo) cholesterolio poveikis. Taip pat braškėse yra daug polifenolių, jie gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Šie flavonoidai neleidžia kauptis trombocitams ir mažina kraujo spaudimą slopindami uždegiminiu procesus. Braškių valgymas sumažina homocisteino kiekį kraujyje, ši amino rūgštis siejama su arterijų pažeidimais. Braškėse esančios skaidulos ir kalis taip pat naudingas širdies sveikatai. Tyrimai parodė, kad žmonės vartodami daug kalio, apie 4 gramus per dieną, turėjo maždaug 50% mažesnę riziką mirti nuo išeminės širdies ligos, nei tie kurie suvartojo tik 1 gramą kalio per dieną.

Kraujo spaudimas

Žmonėms kenčiantiems nuo aukšto kraujo spaudimo rekomenduojama valgyti braškes dėl jose esančio didelio kalio kiekio  Kalis neutralizuoja žalingą natrio poveikį. Taip pat kalio trūkumas prisideda prie aukšto kraujo spaudimo, tiek pat kaip ir didelis natrio kiekis, kurio daugiausia gauname su druska. Be visa to reiktų prisiminti, kad didelis suvartojamo kalio kiekis siejamas su 20% mažesne rizika mirti ankstyva mirtimi.

Geresnė smegenų sveikata

Dar vieni tyrimai, atlikti su braškėmis parodė, kad jose esantys flavonoidai gali padėti apsaugoti smegenis nuo senėjimo procesų ir pagerinti pažinimo funkcijas. Pasak mokslininkų, braškės ir kitos uogos turėtų būti vartojamos kuo dažniau, jeigu norite vyresniame amžiuje išsaugoti geras smegenų funkcijas ir išvengti neurodegeneracinių ligų, kaip atminties praradimas, demencija ir Alzheimerio liga.

Braškės – efektyvi kovos su spuogais ir inkštirais priemonė

Jeigu jums atsibodo veido nepuošiantys spuogai ir inkštirai, nepatingėkite pasidaryti trintų braškių kaukės. Palaikykite ją nuo pusvalandžio iki valandos – uogų sudėtyje esančios medžiagos efektyviai padės išspręsti odos problemas (jeigu braškės jums nesukelia alergijos).

Insultas

Braškėse esantys antioksidantai kvercetinas, kempferolis ir antocianinas sumažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę, kurie gali sukelti insultą. Prie visa to prisideda kalio poveikis, kuris apskritai naudingas širdies sveikatai.

Vėžys

Kaip jau minėjome anksčiau, braškės pasižymi galingu antioksidantiniu poveikiu, kuris mažina žalingą laisvųjų radikalų poveikį, slopina uždegiminius procesus ir navikų augimą organizme.

Atlikti tyrimai patvirtino šią braškių naudą. Žmonėms, kurie sirgo kepenų vėžiu ir jiems buvo duota braškių ekstrakto, buvo pastebėtas reikšmingas vėžio ląstelių sumažėjimas, palyginus su kontroline grupe. Uogų, įskaitant ir braškių vartojimas siejamas su prevencija nuo tokių vėžio formų kaip krūties, gaubtinės žarnos, odos ir prostatos vėžys.

Braškės šviesina strazdanas
Jeigu jums nepatinka strazdanos, neverta pirkti brangių balinamuoju poveikiu pasižyminčių kremų – su šia užduotimi puikiai susidoros ir braškės. Naudokite trintas uogas ir jų sultis reguliariai, ir efekto nereikės ilgai laukti. Kad poveikis būtų dar geresnis, braškes patartina maišyti su citrinos sultimis, grietine ir papajomis.

Žarnyno švara ir geresnis virškinimas

Braškėse yra nemažas kiekis maistinių skaidulų, kurios yra viena svarbiausių maistinių medžiagų visam žarnynui. Jos saugo nuo vidurių užkietėjimo, saugo žarnyną nuo uždegiminių procesų, sureguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (pH) žarnyne ir palaiko žarnyno švarą, kas leidžia geriau pasisavinti kitas maistines medžiagas.

Prie naudos žarnynui prisideda ir antioksidantai vitaminas A ir C, jie padeda neutralizuoti ir pašalinti iš organizmo toksinus, kurie gali  paskatinti uždegiminius procesus ir sukelti oksidacinę žalą.

Vidurių užkietėjimas

Valgant tokias sultingas uogas kaip braškės, jūs padėsite organizmui nepritrūkti skysčių, kas gali įtakoti vidurių užkietėjimą. Taip pat braškėse yra maistinių skaidulų kurios yra svarbios norint išvengti vidurių užkietėjimo ir be visa to prisideda prie bendros geresnės virškinimo sistemos darbo.

Alergijos ir astma

Kadangi braškėse yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčio kvercetino, jis gali sumažinti alergijos simptomus, įskaitant slogą ir ašarojimą. Braškės yra vienas geriausių vitamino C šaltinių, o ši maistinė medžiaga svarbi norint palengvinti astmos simptomus.

Diabetas

Braškės priskiriamos prie žemą glikemijos indeksą turinčių maisto produktų, taip pat jose daug skaidulų, visa tai padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir apsaugo nuo staigių cukraus kiekio padidėjimų ar sumažėjimų. Žmonės sergantys diabetu turėtų kuo daugiau valgyti šių uogų, nes jos pasižymi žemesniu glikemijos indeksu negu daugelis kitų uogų. Atlikti tyrimai parodė, kad valgydami pakankamai braškių kasdien galima išvengti diabeto komplikacijų, kaip neuropatijos ar inkstų ligos.

Nėštumas

Braškės turi sukaupę nemažai folio rūgšties, o ši maistinė medžiaga gali padėti išvengti kūdikio nervinio vamzdelio defektų

Depresija

Folio rūgštis esanti braškėse taip pat gali padėti žmonėms apsisaugoti nuo depresijos, kadangi folio rūgštis gali slopinti homocisteino susidarymą organizme. Homocisteino perteklius organizme laikomas rizikos faktoriumi įvairiems kraujotakos sutrikimams, jis gali trukdyti kraujui ir kitoms maistinėms medžiagoms patekti į kraują. Jo perteklius konfliktuoja su kitų hormonų, susijusių su gera savijauta, miegu ir apetitu, gamyba – seratoninu, dopaminu ir norepinefrinu.

Odos apsauga nuo pažeidimų ir senėjimo

Prasta mityba, saulės spinduliai. užteršta aplinka – visi šie procesai neigiamai veikia odos būklę. Oda ima greičiau senti ir gali išsivystyti tam tikros odos ligos ir pažeidimai.  Bet gera žinia ta, kad maisto produktai, kuriuose gausus antioksidantų, pavyzdžiui braškės, gali padėti apsaugoti odą nuo šios žalos. Tokie antioksidantai kaip vitaminas A ir vitaminas C pasižymi savybėmis odą drėkinti, palaikyti sveiką odos riebumą, palaikyti sveiką odos elastingumą, apsisaugoti nuo raukšlelių atsiradimo ir galų gale, susirgti rimtomis odos ligomis, įskaitant odos vėžį.

Naudingos maistinės medžiagos braškėse

100 gramų braškėse yra 90,9 gramai vandens. 32 kcal, 8 gramai angliavandenių ir 1 gramas baltymų.

100 g šviežio produkto Kiekis % dienos normos
Omega-3 65,0 mg
Omega-6 90,0 mg
Maistinės skaidulos 2,0 g 8%
Vitaminas A 12,0 IU 0%
Vitaminas C 58,8 mg 98%
Folio rūgštis 24,0 mcg 6%
Kalcis 16,0 mg 2%
Magnis 13,0 mg 3%
Fosforas 24,0 mg 4%
Geležis 0,4 mg 2%
Kalis 153 mg 4%
Selenas 0,4 mcg 1%

Dienos norma nustatyta remiantis 2000 kcal dieta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: