Tikri karaimų kibinai yra gaminami iš mielinės tešlos ir būtinai su aviena. Nuo XIV a. kai Vytautas į Lietuvą atvežė karaimus nutekėjo daug vandens – daug kas pasikeitė ir keičiasi. Taip pat yra ir su kibinais. Kaip ir tradicinė, tikroji karaimų kalba švelniai tariant Trakuose „išsigimė” – atsirado trakietiškas akcentas, tik Trakų karaimams būdinga tartis, taip ir kibinai per tą laiką vietinių lietuvių išradingumo dėka įgavo daugybę formų, variacijų ir skonių. Todėl šiandien jums pateiksime puikų naminių kibinų receptą.
Taip pat skaitykite: Kaip skaniai iškepti tikrą lietuvišką kugelį
Šiam puikiam naminių kibinų receptui mums reikės šių ingredientų:
- Tešlai reikės:
- 350 g miltų
- 200 g šalto sviesto
- žiupsnelio druskos
- 160 ml 30 proc. riebumo grietinės
- 1 kiaušinio
- 1 kiaušinio viršui patepti
- Įdarui:
- apie 400-450 g kiaulienos sprandinės
- 1 raudonojo svogūno
- 2 porų
- džiovintų smulkintų lauro lapų
- maltų juodųjų pipirų
- druskos
- ryšelio krapų
- ryšelio petražolių
- 2 valg. šaukštų 30 proc. riebumo grietinės
Kibinų tešlą:
- Miltus suberiame į dubenį ir įtarkuojame į juos šaltą sviestą.
- Įtarkuotą sviestą šiek tiek patriname ir pasmulkiname pirštais, kol sviestas visiškai susimaišys su miltais ir šis mišinys taps panašus į trupinius. (Jeigu turime virtuvės kombainą, galime supaprastinti šią užduotį tiesiog sudėdami į jį gabaliukais supjaustytą labai šaltą sviestą, suberdami miltus ir leidžiant kombainui keletą minučių viską pasmulkinti).
- Į sviesto ir miltų trupinius būtinai įdedame keletą žiupsnelių druskos ir išmaišome šaukštu.
- Kiaušinį paplakame su grietine ir supilame į tešlą.
- Viską suspaudžiame į vieną tešlos gabalą, porą kartų paminkydami, bet neperminkydami, kad tešla netaptų per kieta.
- Duodame tešlai pailsėti šaldytuve apie valandą.
Taip pat skaitykite: Cukinijų traškučiai
Kibinų įdaras:
- Kiaulieną supjaustome nedideliais kubeliais.
- Itin smulkiai sukapojame svogūną ir griežinėliais pasmulkiname porus, įmaišome į mėsą.
- Įberiame porą žiupsnelių smulkintų lauro lapų, nemažai juodųjų pipirų bei nepagailime druskos.
- Įdedame porą šaukštų grietinės, apie saują smulkintų krapų ir petražolių, viską gerai išminkome.
Taip pat skaitykite: Obuolių pyragas
Kibinų gaminimas:
- Iš šaldytuvo ištraukiame tešlą, leidžiame jai apie 15 minučių atšilti.
- Gana plonai iškočiojame atšilusią tešlą. Jei tešla labai limpa, kočiodami galime pabarstyti daugiau miltų, ne per daug – tik tiek, kad tešla neliptų.
- Dubenėliu išspaudžiame skritulėlius, ant jų negailėdami dedame mėsos įdaro. Suimame kiekvieno taip paruošto skritulėlio kraštus ir viršuje juos gražiai užlankstome.
- Išplakame kiaušinį su pora šaukštų vandens ir šiuo plakiniu patepame kiekvieno kibino paviršių.
- Paruoštus kibinus dėliojame į kepimo popieriumi išklotą skardą, šauname į 180 laipsnių orkaitę ir kepame apie 20-30 minučių, priklausomai nuo kibinų kiekio ir dydžio. SKANAUS!
3.8
BENDRAS REZULTATAS
8 naudotojas balsai x 3.6
KOMENTARAI