Kodėl namuose kava ne tokia skani kaip kavinėje?

Kodėl namuose kava ne tokia skani kaip kavinėje?

Valgoma ir akimis: kaip paversti maistą ode estetikai?
Kaip teisingai serviruoti stalą
Kaip išsirinkti gerą vyną
Kaip greit nulupti granato vaisių
Kaip saugiai supakuoti maistą, kad jis netaptų nuodingas?

Dažnas žmogus neįsivaizduoja nei dienos bent be vieno kavos puodelio. Daugelis žmonių tikrai žino vietą, kur gaminama jiems pati skaniausia, galbūt visiškai išskirtinio skonio kava. Greičiausiai šioje kavinėje norėtumėte lankytis kiekvieną rytą ir mėgautis mėgstamiausios kavos puodeliu. Tačiau, akivaizdu, dėl laiko trūkumo ar finansų, tą padaryti gali tikrai ne kiekvienas. Tad dėl šių priežasčių, neretas žmogus bando pasigaminti tokią pačia kavą namuose: galbūt įsigijo šioje kavinėje naudojamas pupeles ar bandė išlaikyti tokį patį pieno ir kavos santyki. Greičiausiai, rezultatu teko nusivilti ir kava vis vien buvo ne tokia skani kaip kavinėje. Šiame straipsnyje pateiksime kelias pagrindines priežastis, kodėl kava pagaminta namuose, gali būti ne tokia skani kaip specializuotoje kavos parduotuvėje.

Kavinėse naudojama profesionali įranga

Viena iš pagrindinių priežasčių kodėl baristų pagaminta kava skanesnė nei namuose – naudojama profesionali kavos gaminimo įranga. Kavinėse esantys kavos prietaisai gali kainuoti ne vieną tūkstantį eurų, jie buvo sumontuoti profesionalių santechnikų ir elektrikų, taip pat yra reguliariai prižiūrimi ir valomi pagal nustatytas taisykles ir rekomendacijas. Kavos aparatai dažniausiai perkami tik iš patikimų gamintojų ir yra aukščiausios klasės. Jie gali atlikti ne vieną funkciją, tačiau pagrindinės susideda iš kavos pupelių malimo, espresso gaminimo galimybių ir pieno plakimo.

Kavos pateikimas

1.     Pateikiama tik šviežia kava

Profesionaliuose kavos aparatuose, kuriuos galite pastebėti beveik kiekvienoje kavinėje, kavos pupelės sumalamos tik tada, kai norima ruošti kavą. Tad dėl to jums pateikiama tik šviežia kava. Nereikia būti dideliu kavos ekspertu, kad pajusti didelį skonių skirtumą tarp jau seniau maltų kavos pupelių ir ką tik sumaltų. Tiesa, šią bėdą puikiai galima išspręsti įsigijus atskirą kavos pupelių malimo aparatą. Pats malimas gali netrukti nei minutės ir galėsite džiaugtis daug kvapesnia ir puikiu skoniu pasižyminčia kava.

2.     Į kavą pilamas suplaktas pienas

Vienas svarbiausių kavinių naudojamų įrankių – pieno plakiklis. Jei perkate tokią kavą kaip latte ar kapučino, greičiausiai pastebėjote, kaip barista suplaka pieną iki putų, kad suteiktų gėrimui tekstūros. Dėl tokio pieno pateikimo kava visiškai skiriasi nei gaminama namuose – ji tampa lengvesnės tekstūros, ją maloniau gerti. Taip pat labiau patyręs ar norintis jus nudžiuginti darbuotojas, kavą pateikia su įdomiais pieno putos ornamentais.

Kapučino ar latte kavos mėgėjams ilgai atrodė neįmanoma į kavą įpilti pieno putos namuose, tačiau dabar, lygiai taip pat kaip kavos pupelių malimo aparatų, prekyboje galime matyti daugybę pieno plakimo prietaisų. Nebėra būtinybės įsigyti prabangių ir sudėtingų kavos aparatų –  kur kas patrauklesne kaina pasižymintys kavos plakikliai pilnavertiškai padės pasidaryti tokią putą, kaip kavinėje. Įtraukus šį prietaisą į kavos gaminimo rutiną, nebenorėsite grįžti prie kavos be gardžios putos. Taip pat, galėsite praktikuotis kavos meno – piešimo su suplaktu pienu. Tokiu būdu nustebinsite ir pradžiuginsite savo šeimą ar draugus.

Baristos kavos gaminimo patirtis

Gerose kavinėse dirbantys žmonės – savo srities profesionalai. Jie žino ir laikosi skanios kavos gaminimo taisyklių, taip pat žino nemažai gudrybių. Dažnai baristoms vyksta pastovūs mokymai ne tik apie kavos ruošimą, bet apie kavos pupelių kokybę, jų auginimą ir istoriją. Kartais kavinėse net įdarbinamas kokybės kontrolės darbuotojas, kuris užtikrina, kad kiekvieno baristos darbas būtų nepriekaištingas. Taip pat, kiekvienais metais, įvairiose šalyse rengiami kavos gaminimo čempionatai, kuriuose dalyvauja daug patirties turintys kavos gaminimo profesionalai, į kuriuos susirenka šimtai baristų. Apie kavos gaminimo čempionatus galite paklausyti pokalbio su Lietuvos kavos ruošimo čempione čia.

Kruopščiai atrinktos kavos pupelės

Skirtingų rūšių kavos pupelės turi savitą skonį ir kvapą, tad labai svarbu jas tinkamai ir atsakingai pasirinkti. Todėl kavos žinovai ilgą laiką praleidžia ieskodami išskirtinio skonio ir nepriekaištingos kokybės kavos pupelių. Tad į kliento rankas patenka tik iš kokybiškų ir kruopščiai atrinktų kavos pupelių pagaminta kava. Taip pat, išskiriami dar keli veiksniai, kurie turi įtaką kavos pupelių kokybei: vietovė, kurioje auginamas derlius, lietaus ir saulės santykis ir dirva. Tiesa, verta paminėti, kad kava turės tobulą skonį ir kvapą, jei pupelės bus auginamos aukštai kalnuose, tad parduotuvėje ieškodami sau tinkamų kavos pupelių galite atkreipti dėmesį į šį aspektą.

Dažniausiai kava gaminama iš skrudintų kavos pupelių. Išskiriamos pagrindinės pupelių rūšys: arabika, robusta ir liberika. Arabika ir robusta sudaro apie 98 procentus visų pasaulyje auginamų kavos pupelių. Arabikos pupelių tėvynė – Etiopija, jos auga kalnuotose vietoje, maždaug 600-2500 metrai virš jūros lygio, šios kavos skonis saldus, turintis šiek tiek rūgštumo, rafinuotas ir mažiau sutraukiantis, o aromatas švelnus ir šiek tiek rūgštokas. Robusta kavos pupelės – jų tėvynė Centrinė Afrika, auginamos 200-900 metrai virš jūros lygio, atlaiko kur kas didesnį kritulių kiekį nei arabika rūšies pupelės – net daugiau nei 3000 mm kritulių per metus, taip pat ši rūšis atsparesnė augalo ligoms, kenkėjams ir šalčiams.

Tad, pagrindinės priežastys kodėl ne namuose paruošta kava skanesnė: profesionali jos gaminimo įranga, tinkamas kavos pateikimas, baristos patirtis ir atsakingas rūšinių pupelių atrinkimas. Galbūt nuo šiol kitaip vertinsite kavą, kurią perkate kavinėje ir geriau suprasite jos gaminimo subtilybes. Tiesa, įsigiję šiek tiek supaprastintus prietaisus, namuose galite pabandyti pasigaminti panašią į baristų pateikiamą kavą. Galbūt patys nustebsite savo kavos gaminimo sugebėjimais ir dažniau džiaugsitės skanesniu puodeliu kavos. Skanaus!

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0