Kaip rauginti kopūstus

Kaip rauginti kopūstus

Kaip išsirinkti geriausią kepimo formą?
Avokadas – auginimas, naudojimas ir nauda organizmui
Kaip vartoti ir kuo naudinga – Ciberžolė
Kaip teisingai plauti ir nusausinti salotų lapus
Kaip saugiai supakuoti maistą, kad jis netaptų nuodingas?

Rauginti kopūstai – vitaminų bomba visai žiemai, tačiau kaip juos skaniai užraugti. Rauginamų kopūstų sultys turi daug vitaminų ir virškinimo fermentų, tad jie puikiai tinka tiek vaikams tiek senjorams, kurių apetitas yra sumažėjąs.

Namuose raugti kopūstai nepaprastai skanūs su saulėgrąžų aliejumi ir trupučiu smulkiai pjaustyto svogūno. Tai ir puikus garnyras prie mėsos ar keptų bulvių. Namuose pagaminti rauginti kopūstai puikiai tinka kaip garnyras netikėtiems svečiams atvykus, visada smagu nustebinti, savos gamybos maistu. Be to visada žinai, ką ir kaip pasiruošei.

Norint užraugti kopūstus Jums reikes:

  • Maistinio 5 kg. talpos kibirėlio,
  • Marlės
  • Akmens prispaudimui
  • Lėkštes prispaudimui
  • 4 kg. jau šiaudeliais supjaustytų kopūstų,
  • 400 gr. nuskustų ir rupiai sutarkuotų morkų,
  • 80 gr. arba pilni 3 v.š. cukraus,
  • 80 gr. arba pilni 3 v.š. druskos,
    2- 3 v.š. kmynų (jei mėgstate),
  • 3- 4 saujos spanguolių.

Berkite šiaudeliais supjaustytus kopūstus ir rupiai tarkuotas morkas ant  stalviršio. Jas truputį sumaišykite ir suberkite kmynus, bei spanguoles. Viską labai gerai permaišykite. Kadangi spanguolės labai norės pabėgti, iš kopūstų- morkų mišinio padarykite bortelį. Galiausiai ant visko (išsklaidytai) suberkite druską su cukrumi ir greitai permaišykite. Druska su cukrumi palengvina sulčių išsiskyrimą, tad šiuos dalykėlius geriau jau suberti gerai viską išmaišius.

   Tuoj pat pradėkite dėti kopūstus į kibirėlį. Sudėję glėbį kopūstų juos kumščiais suspauskite. Kai suspausite pirmą sluoksnį, vėl dėkite glėbį kopūstų ir  vėl spausdami grūskite. Tai  kartokite, kol sudėsite visus kopūstus. Taip bespaudžiant išsiskirs ir sultys. Kibirėlis neturi būti pilnas. Turi likti bent tarpas per 3 pirštus, kad pradėjus kopūstams rūgti neišbėgtų sultys.
  Dabar belieka uždengti kopūstus marle ir uždėjus lėkštele juos paslėgti akmeniu. Na, jei akmens dar neradote, o raugintų kopūstų norisi, uždėkite bet kokį svorį. Kad ir stiklainį pripildytą vandens.
  Po maždaug 2- 3 dienų kopūstai pradės rūgti. Skysčio paviršiuje atsiras putų. Tai ženklas, kad visus svorius ir lėkštę reikia nuimti. Dabar reikia kibirėlyje esančius kopūstus kelis kartus (3- 4 ) per dieną pabadyti. Šiuo badymo metu lengviau pasišalina rūgimo metu besikaupiančios dujos.
Po savaitės kopūstus vėl uždenkite išplauta marle, uždėkite lėkštelę ir paslėgę akmeniu išneškite į vėsią (8- 10 C temp.)  patalpą.  Kopūstus galite pradėti naudoti praėjus 20 dienų po užraugimo.
Nebijokite, jei šaltoje patalpoje žiemą kopūstai apšals, atšilę jie bus nepakitę.
Skanaus.

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: