Pasidalinsime keliais sužinotais ir puikiais patarimais, kaip teisingai ir skaniai paruošti grikius.
Ipilti į puodą 2 kar daugiau šalto vandens negų grikių. 1 stiklinei grikių reikia 2 stiklines vandens.
Grikių košei pagaminti reiks:
- 200 g grikių
- 400 ml vandens
- druskos
- porą svogūnų
- aliejaus pakepinti
- apie 4 kietais virtus kiaušinius
- truputis sviesto košei paskaninti
Pirma taisyklė. Visa esmė proporcijose. Vandens VISADA reikia dvigubai. Ne iš akies dvigubai, o tiksliai.
Antra taisyklė. Ruošiame 3 etapais: užviriname, verdame ant silpnos ugnies uždengtame puode, šutiname.
Trečia taisyklė. Jokiu būdu negalima kruopų maišyti, kilnoti dangčio, dapilti vandens.
Pradedame atsimatuodami puodelį kruopų. Perplauname kokiais dviem-trim vandenimis.
Iškilusius nešvarumus ar juodulius išmetame.
Užpilame dvigubu kiekiu šalto vandens ir užviriname ant aukštos temperatūros. Kol užverda, dar galima pamaišyti, nugriebti putas, jei tokių atsiranda.
Vandeniui užvirus, puodą sandariai uždenkite, sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite 12 min. Jokių dangčio kilnojimų, maišymų. Jei dapilsite vandens, košė pavirs į pliurzę.
Išvirkite kiaušinius. Vienai lėkštei grikių aš dėjau vieną stambiai kapotą kietai virtą kiaušinį. Taigi galite virti 4 ar 5 vnt. Priklauso nuo to, ar juos mėgstate.
Svogūnus stambiai supjaustykite: puslankiais ar stambiais kubeliais. Apkepinkite aliejuje, kol dailiai pagels.
Kol čia viską pasiruošite, košė turėtų jau būti išvirusi. Atidengus dangtį, vandens jau turėtų nebebūti. Padruskinkite, atsargiai pamaišykite. Dabar košę palikite šusti dar kokias penketą minučių. Galite puodą uždengti rankšluosčiu.
Man verdant pagal šias taisykles košė gavosi labai skani, biri, neprisvilo. Tiekite su šaukšteliu sviesto, pakepintais svogūnais ir kiaušiniu.
Matysite, kaip kiekvienas grūdelis gaunasi atskiras, purus, skanus.
Skanaus.
KOMENTARAI