Saldžioji bulvė – auginimas, maistinės savybės – receptai

Saldžioji bulvė – auginimas, maistinės savybės – receptai

Nuo seno auginamo batato, dar vadinamo saldžiąja bulve, tėvynė yra Centrinė Amerika ir Meksika. Saldžiųjų bulvių kultūros plačiai paplitusios atogrąžų

Kaip pagaminti suktinukus su įdaru
Kaip iškepti avižinius sausainius
Kaip pasigaminti vištieną su kuskusu
Kaip iškepti Kalėdinius meduolius

Nuo seno auginamo batato, dar vadinamo saldžiąja bulve, tėvynė yra Centrinė Amerika ir Meksika. Saldžiųjų bulvių kultūros plačiai paplitusios atogrąžų ir subtropikų platumose. Čia batatai kultivuojami dideliais kiekiais ir yra labai vertinami dėl šių daržovių didelio kaloringumo, kuris paprastų bulvių kaloringumą viršija net 1,5 karto.

Galima pasirinkti iš daugelio batatų rūšių, kurios tarpusavyje skiriasi tiek brendimo, tiek sunokimo terminais, tiek ir kitomis savybėmis.  Pavyzdžiui, skirtingų rūšių saldžiųjų bulvių minkštimas netgi gali būti ir skirtingų spavų: baltas, rožinis, kreminis arba geltonas.

Saldžiųjų bulvių auginimas nėra sudėtingas. Batatus galima dauginti auginiais arba sėklomis. Jei tai daroma auginiais, pirmiausia daržovės gumbai supjaustomi 5-6 cm gabaliukais ir pasodinami į nedideles dėžes pusiau įkasant į žemę. Tada pasodinti batatai pastatomi į šiltnamį arba ant palangės. Šių daržovių augimui reikalinga temperatūra – 18-27° С. Jei viską teisingai padarėte, po 1-1,5 mėnesio pamatysite pirmuosius babatų daigus.

Į nuolatinę savo vietą darže saldžiosios bulvės daigai persodinami po paskutinių šalčių. Tolesnė batatų priežiūra nė kiek nesiskiria nuo paprastų bulvių priežiūros. Tačiau saldžiųjų bulvių derlingumas gerokai viršija net pačių geriausių paprastų bulvių rūšių derlių. Batatų derlius surenkamas rugsėjo mėnesį.

Be to, saldžiosios bulvės neturi priešo – Kolorado vabalo ir nėra lengvai pažeidžiamos kitų kenkėjų ir bulvių ligų.

Maistinės medžiagos ir saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės pasižymi maistinių medžiagų gausa. Vienoje vidutinėje bulvėje yra daugiau nei 100% reikalingo vitamino A kiekio, 37% vitamino C, 16% vitamino B6, 10% pantoteno rūgšties (vitamino B5), 15% kalio ir 28% mangano. Taip pat mažesniai kiekiais rasite kalcio, geležies, magnio, fosfororo, cinko, tiamino (vitamino B1), vitamino E, riboflavino (vitamino B2) ir folio rūgšties (vitamino B9).

Saldžiosios bulvės odelėje yra gausu maistinių skaidulų, flavanoido – kvercetino ir kalio, todėl ruošdamiesi valgyti šias bulves, paruoškite jas su odele!

Saldžiosios bulvės yra puikus beta karotino šaltinis, tai stiprus antioksidantas, suteikiantis daržovėms oranžinę spalvą, kuris organizme vėliau virsta į vitaminą A. Šis vitaminas lėtina senėjimo procesus, saugo nuo astmos, širdies ligų ir kai kurių vėžio rūšių.

Saldžiųjų bulvių nauda sveikatai

Mitybos specialistai teigia, kad batatai arba saldžiosios bulvės yra labai naudingos žmonių sveikatai. Amerikiečių tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant batatus sumažėja vėžio rizika. Taip yra dėl ryškią spalvą šakninėms daržovėms suteikiančių pigmentų – antocianų. Itin jų daug purpurinės spalvos luobelėse. Be to, daržovės apstu antioksidantų, neutralizuojančių laisvuosius radikalus. Tikriausiai visi jau žino, kad laisvieji radikalai atsakingi už organizmo senėjimą. Todėl juos neutralizavus galima sulėtinti natūralaus senėjimo procesus. Antocianų taip pat yra ir kituose raudonuose, mėlynuose ir purpuriniuose vaisiuose, uogose bei daržovėse (šilauogėse, raudonosiose vynuogėse ir raudonuosiuose kopūstuose).

 

Diabetas

Saldžiosios bulvės turi mažą glikemijos indeksą, tai reiškia, kad jos gali sumažinti cukraus kiekio šuolius kraujyje ir atsparumą insulinui, tai ypač naudinga žmonėms, sergantiems diabetu. Maistinės skaidulos, esančios saldžiosiose bulvėse, taip pat yra labai naudingos diabetininkams. Tyrimai parodė, kad žmonės, sergantys 1 tipo diabetu ir naudoję daug maistinių skaidulų, sumažino gliukozės kiekį kraujyje, o 2 tipo diabetu sergantys pagerino cukraus kiekį kraujyje, taip pat lipidų ir insulino lygį.

Kraujo spaudimas

Norint išlaikyti normalų kraujo spaudimą arba sumažinti aukštą kraujospūdį, būtina sumažinti druskos suvartojimą ir gauti pakankamai kalio. Tačiau mažai žmonių suvartoja rekomenduojamą kalio paros normą. Saldžiosio bulvės gali būti puiki priemonė kompensuoti kalio trūkumą, nes vienoje vidutinėje saldžioje bulvėje yra maždaug 540 mg kalio. Tai yra geriausias natūralus kalio šaltinis. Taip pat pakankamas kalio kiekis siejamas su 20% mažesne mirtingumo rizika.

Vėžys

Tyrimai parodė, kad pakankamas beta karotino kiekis gali apsaugoti jaunus vyrus nuo susirgimo prostatos vėžiu. Taip pat Japonijoje atlikti tyrimai parodė, kad tas pats beta karotinas gali apsaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio. Saldžiosios bulvės yra puikus beta karotino šaltinis, 100 gramų saldžių bulvių yra daugiau nei trečdalis beta karotino dienos normos.

Imunitetas

Saldžiosios bulvės turi antioksidantinį poveikį, kadangi jose gausu vitamino C ir vitamino A, kurie veikia kaip galingi antioksidantai ir padeda imuninei sistemai apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio.

Virškinimo sistema

Saldžiosiose bulvėse gausu maistinių skaidulų. Maistinės skaidulos atlieka žarnyno valymo funkciją, jos suriša toksinus su maisto likučiais ir pašalina juos iš organizmo. Taip pat skaidulos yra būtinos, norint išvengti vidurių užkietįjimo, ir kitų virškinimo sistemos problemų. Tyrimai rodo, kad dauguma žmonių nesuvartoja būtino skaidulų kiekio, tai yra apie 25 g moterims ir apie 38 g vyrams.

Vaisingumas

Saldžiosios bulvės yra puikus augalinės kilmės geležies šaltinis. Geležis gali pagerinti moterų vaisingumą ir padėti lengviau pastoti. Taip pat didelis vitamino A (beta karotino) kiekios šiose bulvėse yra labai svarbus hormonų sintezei nėštumo ir žindymo laikotarpiais.

Uždegiminiai procesai

Saldžiosiose bulvėse gausu cholino – vandenyje tirpaus vitamino. Tai labai svarbi ir universali maistinė medžiaga, kuri svarbi meigui, raumenų judėjimui, atminčiai ir mokymuisi. Jis taip pat svarbus, palaikant ląstelinių membranų struktūrą, padedant perduoti nervinius impulsus tarp ląstelių. Be visa to, cholinas dalyvauja riebalų absorbacijoje ir padeda, esant uždegiminiams procesams. Moksliniai tyrimai parodė, kad violetinės spalvos saldžiųjų bulvių ekstraktas padeda sumažinti uždegimus, kovoja ir sumažina laisvųjų radikalų aktyvumą.

Regėjimas

Vitamino A trūkumas pažeidžia akies fotoreceptorių išorinius segmentus. Maisto produktai kaip saldžiosios bulvės, kuriuose gausu vitamino A, gali atstatyti šiuos pažeidimus. Taip pat antioksindantai vitaminas C ir vitaminas E palaiko gerą akių sveikatą ir padeda išvengti degeneracinių pažeidimų.

Kitos saldžiųjų bulvių naudos

  • Prieuždegiminis poveikis
  • Stiprina imunitetą
  • Stiprus antioksidantinis poveikis
  • Gerina regėjimą
  • Padeda apsisaugoti nuo vėžio
  • Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
  • Geras skaidulų šaltinis
  • Gerina virškinimą
  • Daug vitaminų: A, C ir B grupės vitaminai
  • Gausu mineralų: kalio, vario, mangano, fosforo

Saldžiosios bulvės maistinė vertė

100 g produkto Kiekis % dienos normos
Kalorijos 90 kcal
Riebalų 0 0%
Cholesterolio 0 0%
Natris 36 mg 1%
Viso angliavandenių 21 g 7%
 – Maistinės skaidulos 3 g 13%
 – Cukrūs 6 g
Baltymų 2 g 4%
Vitaminai 100 g produkto Kiekis % dienos normos
Vitaminas A
19217 IU
384%
Vitaminas C 19,6 mg 33%
Vitaminas D
Vitaminas E 0,7 mg 4%
Vitaminas K 2,3 mcg 3%
Tiaminas 0,1 mg 7%
Riboflavinas 0,1 mg 6%
Niacinas 0,5 mg 7%
Vitaminas B6 0,3 mg 14%
Folio rūgštis 6,0 mcg 1%
Vitaminas B12 0,0 mcg 0%
Pantoteno rūgštis 0,9 mg 9%
Cholinas 13,1 mg
Betainas 34,6 mg
Mineralai 100 g produkto Kiekis % dienos normos
Kalcis 38,0 mg 4%
Geležis 0,7 mg 4%
Magnis 27,0 mg 7%
Fosforas 54,0 mg 5%
Kalis 475 mg 14%
Natris 36,0 mg 1%
Cinkas 0,3 mg 2%
Varis 0,2 mg 8%
Manganas 0,5 mg 25%
Selenas 0,2 mcg 0%

Receptai

Saldžiųjų bulvių lazdelės

INGREDIENTAI:
2 vienetai batatų (saldžiųjų bulvių) (vidutinio dydžio)
1 šaukštas saulėgrąžų aliejaus (arba kokosų)
0.5 šaukšto kukurūzų krakmolo (nebūtina)
šiek tiek maltų juodųjų pipirų
šiek tiek jūros druskos
Padažui:
1 vienetas avokadų
60 gramų jogurto
1 šlakelis citrinų sulčių
1 skiltelė česnako
0.2 šaukštelio druskos
šiek tiek alyvuogių aliejaus
šiek tiek krapų
šiek tiek svogūnų laiškų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laipsnių (funkcija su ventiliatoriumi) ar 200 C laipsnių (be ventiliatoriaus).
2. Bulves nulupkite ir supjaustykite apyligio dydžio lazdelėmis. Apvoliokite su aliejumi, krakmolu, pipirais, druska. Krakmolas nebūtinas, bet nuo jo bulvytės bus traškesnės.
3. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite taip, kad bulvytės nesiliestų tarpusavyje. Kepkite 15 – 20 minučių, kol parus.
4. Padažui visus ingredientus (išskyrus aliejų ir žalumynus) sudėkite į trintuvo indą. Sutrinkite iki vientisos masės. Dėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite smulkintais žalumynais.
5.  Patiekite bulvytes su padažu.

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: