Labai mėgstu čenakus, nes juos galima labai lengvai ir greitai paruošti. O kai turint mažų vaikų, greitas skanių patiekalų paruošiamas yra tikras pliusas, nes galima daugiau laiko praleisti su šeima, o ne prie puodų 🙂 Tad šiandien gaminsime Čenakus su kiauliena. Čenakai (Čenachai) – gruziniškas patiekalas, troškinta moliniame indelyje aviena su daržovėmis, tačiau Lietuviai ją prisitaikė ir dažniausiai gaminame su kiauliena. Tad šiandien ir mes gaminsime su kiauliena, nes kokybiškos avienos ne dažnai surasime parduotuvėse, o turguje šiandien nesilankėme 🙂
Mums reikės: (gaminsime 4 porcijas)
- 7 didelių bulvių;
- Didelio svogūno;
- 4 morkų;
- ~800 g kiaulienos; ( jei naudosite avieną, tai reikia naudoti avienos mentę).
- 3 sultinio kubeliai (naudojau vištienos);
- 4 lauro lapų;
- 8 didelių šaukštų pomidoro padažo;
- 4 didelių šaukštų grietinės + 4 maži patiekimui jei mėgstate su grietine;
- 1 arb. š. čiobrelio ir rozmarino;
- Druskos ir pipirų pagal skonį;
- žalių žolelių papuošimui.
Taip pat skaitykite: Sėjos kalendorius 2024
Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais (3-4 cm) ir truputi pamarinuokite: pabarstykite druskos, juodųjų pipirų, čiobrelių, rozmarinų ar kitų savo mėgstamų ir dažniausiai virtuvėje naudojamų prieskonių.
Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais (3-4 cm) ir iš karto galite dėti į indelius (turėtų gautis maždaug du sluoksniai).
Ant bulvių į indelius dedame supjaustytas morkas – tiek, kad uždengtų bulves.
Įmetame po lauro lapą į indelį.
Ant morkų sudedame supjaustytą svogūną, o ant svogūnų sudedame supjaustytą ir jau su prieskoniais įtryntą mėsą.
Ant mėsos uždedame po du šaukštus pomidorų padažo ir vieną šaukštą grietinės.
Vandenyje ištirpiname sultinio kubelius ir jį supilame į indelius, pilame – tiek, kad apsemtų mėsą. Ir viska išmaišome. Viską pašauname į orkaitę maždaug valandai. Tuomet galima dar palikti orkaitėje apie pusvalandį – kol suminkštės daržovės ir išvirs mėsa.
Patiekiant uždedame grietines pagal skoni ir pabarstome šviežiais žalumynais.
Skanaus!
KOMENTARAI