Artėja vasaros antra pusė, kai obuoliai pradės nokti ir bumbsės nuo medžių, o tai pats laikas bandyti kepti obuolių pyragus namuose. Namuose keptas obuolių pyragas, tai ne tik išskirtinis skonis, bet ir puikus aromatas, kuriuo kepant obuolių pyragus prisipildo visi namai. Tad kol dar yra laiko, metas išbandyti keletą puikių obuolių pyrago receptų, kad kai susirinks draugai, ar atvažiuos aplankyti giminės, būtų kuo pasididžiuoti ir padėti ant stalo, ruošto savo. Mums patikę, trys skaniausi obuolių pyragai.
Obuolių pyragas su varške
Reikės:
- 1 pakelio sviesto (180g)
- 2 puodelių miltų
- cukraus
- cinamono
- 500 gr. 9 proc. riebumo varškės
- 3 kiaušinių
- 4 didelių obuolių
Gaminimas:
Pirmiausiai reikia nulupti obuolius, išimti sėklytes.
Tuomet kiaušinius suplakame su 10 valgomų šaukštų cukraus, dedame viską į varškę ir dar paplakame.
Varške naudoti 9procentų, bet rinktis sausesnę, nes pyragas bus per šlapias.
Sviestą apipilame miltais, greit pakapojame su peiliu ir baigiame trinti sviestą su miltais pirštais. Turi gautis toks purus smulkus sniegas, bet jei gausis kitaip irgi nieko baisaus – svarbiausia, kad neliktų labai didelių sviesto gabalų. Tada į tą sniegą beriu cukraus ir vis paragauju, turi būt pakankamai saldu, bet ne per saldu.
Visą sniegą paskirstau į dvi krūveles, šiek tiek didesnę krūvelę suberiu į kepimo formos dugną ir tolygiai paskirstau, ant šio pagrindo supilu varškę, prieš tai ją dar šiek tiek pamakalavusi.
Ant varškės dedame obuolius (obuolius tarkuokite burokine tarka). Apibarstome obuolius cinamonu ir dar šiek tiek cukraus (kiekis priklauso ar labai rūgštūs obuoliai, ar nelabai). Aš apiberiu obuolių viršų plonu sluoksniu cukraus ir įdedu nemažai cinamono. Kai jau tai atlikta, pyrago viršų užberiam plonu sluoksniu likusios tešlos. Geriau tešlos perteklių išmeskit,negu užberkit per storai, turi gautis toks traškus viršutinis sluoksnis kai iškeps, o ne storas sunkus paklotas.
Orkaite įkaitinu iki 180 laipsniu ir kepu pyragą valandą ant žemiausios pakopos,kad gerai iškeptų dugnas. Man šis pyragas skaniausias jau atvėsęs ar netgi kitą rytą ištrauktas iš šaldytuvo.
Obuolių pyragas – gražuolis
Reikės:
200 g sviesto
1 1/2 puodelio cukraus
2 1/2 puodelio miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
šiek tiek vanilės ekstrakto
žiupsnelio druskos
5 obuoliai
2. Miltus, kepimo miltelius, druską sumaišykite.
3. Sviestą išsukite su cukrumi, vanile, supilkite trynius, suberkite miltų mišinį ir užminkykite, kol gausis trupininė masė, panaši į šlapią smėlį. Arba galite tiesiog viską sudėti į virtuvinį kombainą ir sumaišyti, kaip dariau aš.
5. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius.
6. Į kepimo formą sukrėskite 2/3 tešlos, tolygiai paskirstykite supjaustytus obuolius ir ant viršaus užpilkite išplaktus batymus. Likusią tešlos dalį sutrupinkite ir sudėkite ant baltymų.
7. Kepkite apie valandą įkaitintoje 180ºC orkaitėje arba kol įsmeigus medinį iešmelį į pyrago centrą, jis liks sausas.
KOMENTARAI