Pankolis – daugeliui mūsų nelabai pažįstamas augalas, atkeliaujantis iš Viduržemio jūros regiono, kuriame yra paplitęs. Angl. – Fennel seeds, ind. – Sauf, rus. – Фенхель, lot. – Foeniculum Vulgare. Sėklos. Jis vartojamas ir kaip prieskonis, ir kaip daržovė, o savo naudingosiomis savybėmis prilygsta vaistažolėms. Pankolis – salierinių šeimos daugiamečio skėtinio augalo vaisiai (sėklos). Lietuvoje pankolis dar nėra itin populiarus, tačiau senosiose Europos valstybėse jo vartojimas plačiai paplitęs, pripažįstama sveikatinamoji šio augalo nauda.
Pankolis, dar žinomas kaip saldusis kmynas, yra salierinių šeimos augalų rūšis. Jo aukštis siekia iki pusantro metro, o žiedai pasidalina 10-25 stipinų skėčiais (panašiai kaip krapo, kmyno). Pankolį sudaro baltai žalsva šaknis ir stiebai, taip pat vartojamos ir augalo sėklos, kurios susiformuoja žieduose liepos – rūgpjūčio mėnesiais. Augalo gimtinė – Pietų Europa ir Indija. Senovės saksai pankolį buvo įtraukę į 9 šventų žolių sąrašą. Sanskrite pankolį vadina Šatapušta ir Madhurika – „augalu su šimtais žiedų” ir „saldžiai kvepiančiu”. Šiam augalui nuo senų senovės priskiriamos mistinės galios: Anglijoje pankolio šakeles kabindavo ant durų, kad apsisaugotų nuo užkalbėjimų ir blogų dvasių, Graikijoje pankolis yra sėkmės simbolis, o ilgi pankolių stiebai laikyti šventais, nes pagal legendas esą didvyriai jais atnešę žmonėms į žemę ugnį. Beje, šio augalo kvapas ir skonis nėra nei labai aštrus, nei deginantis, priešingai, labai švelnus. Pankolis – idealus prieskonis net tiems žmonėms, kuriems aštresnių prieskonių iš viso naudoti negalima.
Pankolis maistui
Maistui naudojama tiek pankolio šaknis ir stiebeliai, tiek sėklos. Šis augalas pasižymi lengvu krapų ir anyžių skonių mišiniu, švelniu skoniu, todėl dažnai yra naudojama skaip garnyras prie įvairiausių mėsos ir žuvies patiekalų, kaip ingredientas daržovių troškiniuose.
Pankolio šaknį ir stiebus galima naudoti sriuboms, troškiniams ruošti. Šaknis paprastai apkepama svieste ar troškinama, tačiau ne itin ilgai, nes praranda savo švelnų skonį, ji yra vienas iš pagrindinių ar pagrindinis garnyro elementas. Tuo tarpu stiebai ar lapai dažniau naudojami kaip prieskoninė žolelė mėsai ar žuviai gardinti, marinuoti, taip pat puikiai dera prie jūros gėrybių.
Patiekaluose pankolis – naudingas ingredientas, turinti skaidulų, vitamino C ir mineralinių medžiagų (kalcio, magnio ir kt.). Jis pagerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą, o skanaujamas prieš valgį mažina apetitą, padeda greičiau pajusti sotumo jausmą.
Pankolio sėklos tinka marinuoti daržovėms: pavyzdžiui, agurkams, pomidorams, lengvai marinuotiems kopūstams. Jos naudojamos pakepintos, o jei dedamos į sriubą ar troškinį jam gardinti, turi būti dedamos gaminimo pabaigoje, kad išlaikytų savo vitaminus ir naudingąsias savybes.
Pankolis nuo seno vartojamas įvairiose virtuvėse. Indijoje juo skaninami ryžių ir daržovių patiekalai, pankolio gabalėlis ar sėklos užkandamos prieš ar po valgio, kaip virškinimą gerinanti ir burnos kvapą gaivinant natūrali priemonė. Florencijoje ir Italijoje – pankolis yra daržovė ir dažnas patiekalų ingredientas. Pankolis yra vienas iš tradicinio kiniško penkių prieskonių mišinio ingredientų, Šri Lankoje juo suteikiama subtilesnio skonio aštriems troškiniams, taip pat šis prieskonis mėgstamas Irane, arabų šalyse. Vidurio Europoje ir Viduržemio jūros regione pankolis naudojamas kaip įvairių marinatų ingriedientas, juo dažnai gardinama duona.
Pankolio gydomosios savybės
Pankolis gerai žinomas kaip regėjimą gerinanti priemonė. Dar pirmame amžiuje Plinijus pastebėjo, kad gyvatės, pakeitusios odą, trindavosi ir raitydavosi aplink pankolių stiebus, ir apsiblaususios jų akys netrukus nušvisdavo.
Pankolio arbata maitinančioms motinoms skatina laktaciją, moterims reguliuoja menstruacijų ciklą, kūdikiams palengvina kamuojantį vidurių pūtimą, padeda adaptuotis prie naujo ir neįprasto maisto.
Pankolis itin naudingas, sergant gastritu, skrandžio opa, kitomis skrandžio bei virškinamojo trakto ligomis, inkstų akmenlige. Jo ir kalendros
mišinio nuoviras gydo šlapimo takų uždegimą.
Pankolio sėklos turi daug baltymų, geležies, kalio, magnio, cinko, natrio, vitaminų C, A, B1, B2, B3.
Dominuojantį aromatą skleidžia veiklioji medžiaga – eteris anetolis. Jo pankolyje yra iki 6 proc. Žinoma apie jo gydomąjį poveikį kvėpavimo takų ir skrandžio gleivinei. Malšina skausmą ir naikina bakterijas. Ypač veiksminga priemonė sergant bronchų ir žarnyno infekcijomis.
Derinyje su kalendra geriamas šlapimo takų uždegimo atvejais, kuomet peršti ar skauda šlapinantis.
Pankolio arbata viena iš priemonių gripui gydyti. Šiuo atveju geriama pankolio arbata padeda išvalyti kvėpavimo takus nuo gleivių.
1 puodelis verdančio vandens, trečdalis arbatinio šaukštelio džiovintų imbierų (ar griežinėlis šviežio), pusę šaukštelio pankolio sėklų. Kai atvės iki kūno temperatūros, įdedame šaukštelį medaus. Gerti prieš valgį.
Raminanti ir smegenų ląsteles maitinanti pankolio arbata su pienu: į karšto pieno stiklinę įberiame pusę šaukštelio pankolio sėklų ir ant šaukštelio galiuko ciberžolės. Geriame prieš miegą.
Pankolis taip pat padeda greičiau atsigauti po sunkių ligų, valo toksinus, greitina žaizdų gijimą, padeda atkurti žarnyno mikroflorą.
Dar pažymėtina ir tai, kad pankolis – vienas iš senų senovėje naudotų augalų kosmetikai. Kremai su ghi, vašku ir pankolio aliejumi didina pilvo odos ir krūtų stangrumą, lygina raukšles ir gerina odos spalvą.
Stiprią pankolio sėklų arbatą sumaišome su medumi ir jogurtu. Tokia kaukė skirta veido odai stangrinti ir išlyginti.
Pankolio sėklos raminamai veikia centrinę nervų sistemą, pašalina nervingumą ir baimę. Išblaško negeras mintis, atkuria vidinę pusiausvyrą. Vėsina per didelį karštį. Padeda nuo nemigos. Pankolio sėklas galima kramtyti po pusę šaukštelio po kiekvieno valgymo, išgerti po 3 stiklines pankolių arbatos per dieną.
Renesanso laikais Europoje buvo naudojamas nuo nutukimo.
Pankolio sėklos naudojamos arbatai paruošti: pusė arbatinio šaukštelio smulkintų pankolio vaisių užpilama puodeliu verdančio vandens ir paliekama 15 min. Atvėsinama ir geriama po tris puodelius per dieną.
Kaip vaistinis augalas, pankolis pripažintas 22 pasaulio šalyse. Šių dienų medicina pripažįsta beveik visus pankolio nuopelnus, ypač virškinimui.
Malonaus aromato ir švelnaus skonio pankolis teigiamai veikia nervų sistemą, pasižymi raminamosiomis savybėmis, padeda mažinti nemigos simptomus, nerimą, įtampą. Pankolio arbata su pienu ir ciberžole ar kalendra ramina ir maitina smegenų ląsteles (pankolio sėklos užplikomos karštu pienu, dedam ciberžolės, paskaninama medumi).
Besilaukiančioms moterims pankolį reikia vartoti atsargiai, tačiau maitinančioms jis itin rekomenduojamas, nes skatina laktacijos procesą. Taip pat pankolio arbata lengvina menstruacijų skausmus, lengvina ir reguliuoja menstruacijų ciklą.
Pankolis grožiui
Pankolio naudingosios savybės žmonijai žinomos nuo senų laikų, jis moterų buvo pamėgtas Graikijoje, Romoje, kaip grožio priemonė. Kretos moterys gamindavo veido odai gražinti skirtą kaukę, kurią sudarė stipri pankolio sėklų arbata, natūralus jogurtas ir medus. Teigiama, kad ši kaukė suteikia odai skaistumo ir lygumo.
Pankolis – vienas iš senų senovėje naudojamų augalų kosmetikai. Kremai ir želė su pankolio aliejumi didina pilvo odos ir krūtų stangrumą, lygina raukšles ir gerina odos spalvą. Su pankoliu gaminama dantų pasta ir šampūnai. Garinės vonelės su pankoliu valo veido odos poras, gerina veido spalvą. Pankolio sėklos raminančiai veikia centrinę nervų sistemą, pašalina nervingumą ir baimę. Išblaško negeras mintis, atkuria dvasinę pusiausvyrą. Vėsina per didelį karštį. Padeda nuo nemigos. Pankolio galima naudoti po pusę šaukštelio po kiekvieno valgymo, išgerti po 3 stiklines pankolių arbatos per dieną. Besilaukiančios motinos pankolio turėtų vartoti atsargiai.
Nuo seniausių laikų grožių naudojamas pankolis ir dabar yra kai kurių kosmetinių priemonių ingredientu: jo galima rasti stangrinančių kremų sudėtyje, losjonuose ir kt. Pankolis stangrina odą, lygina raukšleles, gerina odos atspalvį. Dėl gaivaus aromato jis taip pat naudojamas kaip burnos higienos priemonių ingredientas, o dėl raminamųjų savybių pasaulyje populiarios garinės vonelės, vonios druskos su pankoliu.
Pankolio sėklų arbata taip pat naudojama ir kaip lieknėjimo priemonė. Dėl savo savybių, pankolis gerina virškinimą, skatina metabolizmą. Norinčioms sulieknėti rekomenduojama du kartus per dieną gerti stipriau užplikytą pankolio sėklų arbatą.
Laikantis dietos pankolis taip pat gali tapti geru pagalbininku. Prieš valgį suvalgykite gabalėlį pankolio – jis suteiks lengvą, malonų skonį burnoje ir sumažins apetitą, todėl nepersivalgysite, greičiau pajusite sotumo jausmą.
Pankolis teigiamai veikia moteriškus hormonus, skatina jų gamybą. Todėl liaudies ir natūralios medicinos šalininkai teigia, kad pankolio nuoviras, geriamas ilgesnį laiką, gali lemti krūtinės padidėjimą. Beje, vyrams gerti tokio nuoviro nerekomenduojama.
KOMENTARAI