Kmynai tai nuo senų senovės žinomas ir vertinamas augalas. Paprastasis kmynas (Carum carui) yra vienas iš seniausiai žinomų augalų, kilęs iš senovės Egipto. Kmynas tai sėklinis augalas labai populiarus Indijoje, Meksikoje, Šiaurės Afrikoje ar vidurio rytuose. Ne ką mažiau jis populiarus ir Lietuvoje, turbūt nerasime virtuvės kur namų šeimininkė neturės šio prieskonio. Ji manau taip pat žinos ir ne tik kulinarinius šios prieskonio privalumus, tačiau ir naudą sveikatai. Jau nuo mažens močiutė pasakojo, kad nepūstų pilvo kmynais gardinami kopūstų patiekalai. Liaudies medicinoje kmynai vartojami nuo daugelio ligų, virškinimo organų veiklai reguliuoti ir spazmams malšinti. Mokslininkai rekomenduoja kmynų arbatą gerti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, dėl nervinių priežasčių sutrikus širdies ir skrandžio veiklai.
Taip pat skaitykite: Pankolis – nauda žmogaus organizmui
Kmynų arbata puikiai tinka:
- Virškinimo sutrikimams gydyti.Kmynai turi daugybę skaidulų. Jei Jūsų maiste trūksta skaidulų, laikas įtraukti kmynus į savo mitybos racioną. Todėl kmynai puikia tinka visiems kas skundžiasi skrandžio negalavimais ar virškinimo sutrikimais, tokiais kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir viduriavimas.
- Kmynu arbata puikiai tinka atsikosėjimui pagerinti. Kmynuose yra daug naudingų medžiagų kurios padės neutralizuoti histaminą dėl kurios kyla ir kosulys. Kmynų aromatas padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus, todėl jau seniai kmynus natūralioje medicinoje naudojama gydant kvėpavimo takų sutrikimus ir siekiant palengvinti atsikosėjimą.
- Kmynai savyje turi daug antiseptinių sąvybiu todėl puikiai padeda gydyti kvėpavimo takų sutrikimus (pneumonija, peršalimas, sinusitas).
- Kmynuose gausu geležies, todėl padeda palaikyti feritino lygį, tinka sergant anemija (mažakraujyste)
- Kmynų antiseptinės savybės taip pat puikiai tinka burnos opos gydymui, tiesiog gerkite kmynu arbata kasdien.
Taip pat skaitykite: Aviečių arbata – avietės kaip vaistas
Kmynų arbatos paruošimas
Nereikia išradinėti dviračio, pats paprasčiausias kmynų arbatos paruošimo būdas yra kmynų sėklas tiesiog užpilant verdančiu vandeniu. Pastebėsite, jog dalis kmynų iškyla į paviršių todėl norint to išvengti galite uždengti puodelį lėkštele. Kadangi džiovinti kmynai yra gana kieti, praeis šiek tiek laiko kol vanduo persismelks ir sudrėkins šias sėklas taip ištraukdamas arbatą. Leiskite puodeliui su užpiltais kmynais pastovėti maždaug 10-15 minučių. Galima kmynų arbatą pagardinti džiovintais obuoliukais, tai arbatai suteiks šiek tiek rūgštumo, tad ji patiks vaikams, kurie geria kmynų arbatą dėl pilvuko problemų.
KOMENTARAI