Aviečių arbata – avietės kaip vaistas

Aviečių arbata – avietės kaip vaistas

Kaip pašalinti karpas
Kaip natūraliai išbalinti pažastis
Imbieras – sveikatos šaltinis
Spirulina dumblių – nauda žmogaus organizmui
Kaip kovoti su plaukų slinkimu

Nors pagalvojus apie avietes iškarto iškyla gardžios saldžios uogos, tačiau tikrai visi jau iš vaikystės prisimename, kaip peršalę gerdavome karštą aviečių arbatą. Šis vaistas tikrai padėdavo, nes aviečių uogose yra salicilo rūgšties, vitaminų C, B1, B2, PP, karotino. Pirmieji avietes ištyrė graikai ir romėnai, kurie jas valgė ir jomis gydėsi. Uogose yra daug naudingųjų medžiagų, reikalingų normaliai organizmo veiklai.  Jose yra ir sterinų, kurie padeda mažinti cholesterino kiekį, slopina aterosklerozę, daug fruktozės, todėl uogos tinka ligoniams, sergantiems cukriniu diabetu.

Aviečių uogos renkamos liepą – rugpjūtį, o lapai – birželio – rugsėjo mėnesiais. Liaudies medicinoje taip pat naudojamos džiovintos šakutės su žiedais ir lapais, žiemą – šviežiai nuskinti ūgliai. Tad jeigu neturite sudžiovintų aviečių lapų ar vaisių, arbatos galite pasiruošti iš jaunų (pirmamečių) jų ūglių ir nedidelių stiebų.
Sulaužytus aviečių stiebus reikia susmulkinti ir užplikius verdančiu vandeniu pavirti 3 – 5 minutes (50 g aviečių stiebų užtenka litro vandens). Arbatą pagardinkite medumi ir po truputį gurkšnokite visą vakarą. Paruoštą arbatą geriausia išgerti iš karto, nes ilgainiui iš stiebų išsiskiriančios medžiagos gali pakenkti akims. Jeigu turite džiovintų aviečių lapų, keturis šaukštelius žaliavos užpilkite dviem stiklinėmis verdančio vandens ir palikite maždaug 20 minučių pritraukti. Nukošę gėrimą gerkite po pusę stiklinės keturis kartus per dieną.

Vaistas nuo peršalimo
Avietės skatina prakaitavimą, nes turtingos salicilo rūgšties. Džiovinti vaisiai ir jauni lapeliai liaudies medicinoje vartojami kaip prakaitavimą skatinanti priemonė. Rauginės medžiagos suteikia sutraukiančių ir vidurius kietinančių savybių, todėl avietė vartojama viduriavimui ir dizenterijai gydyti.
Aviečių arbata – geriausias vaistas nuo peršalimo. Uogose esančios obuolių, citrinų ir kitos organinės rūgštys skatina virškinimą, naikina žalingus žarnyno ir skrandžio mikroorganizmus. Šios medžiagos padeda pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, radionuklidus, gydo aterosklerozę.
Aviečių preparatai jau nuo senų laikų buvo vartojami nėštumo metu, norint sustiprinti gimdos raumenis. Avietės, dėl sudėtyje esančio didelio kiekio mineralinių druskų, teigiamai veikia širdies ritmą. Jomis patariama gydyti avitaminozę ir uždegimines ligas. Žali aviečių ūgliai žiemą ir pavasarį žmogaus organizmą gali praturtinti reikalingais vitaminais. Avietės yra taip pat puikus antioksidantas, kuris gerina apetitą bei turi priešvėžinį poveikį.

Gražina odą 
Šios uogos puikiai tinka moterims, kurios nori turėti gražią ir spindinčią odą, kadangi jose gausu A, E, PP, C ir B grupės vitaminų. Avietėse esantis varis veikia kaip puikus antidepresantas. Todėl valgykite avietes ar gerkite aviečių arbatą, jei nuolat susiduriate su nervine įtampa. Vienas puodelis aviečių turi 8 gramus ląstelienos. Svarbu paminėti, kad kiekviena moteris turi gauti 25 gramus ląstelienos per dieną. Gaudamos pakankamai ląstelienos, apsisaugoma nuo rizikos susirgti žarnyno vėžiu, virškinimo sutrikimų bei širdies ligų. 100 gramų aviečių yra tik 36 kilokalorijos, todėl jas naudinga valgyti norint atsiskratyti antsvorio.

Aviečių lapų džiovinimas

Vaistinei žaliavai aviečių uogos, jų lapai ir stiebai renkami liepos, rugpjūčio mėnesiais, giedrą dieną, nudžiūvus rasai. Surinktos uogos plonu sluoksniu paskleidžiamos ir apvytinamos. Vėliau džiovinamos 40-50 laipsnių temperatūroje vis pamaišant. Išdžiūvusios uogos turi būti be žiedsosčių, nepajuodusios, kvapios.

Šaldymas

Uogas galima šaldyti sveikas ar sutrintas, su cukrumi ir be jo. Sveikos šaldymui paruoštos uogos šaldiklyje ant folijos paberiamos vienu sluoksniu. Sušalusios greitai, kad neatšiltų ir nesuliptų, supilamos į polietileninius šaldymo maišelius ar sudedamos į šaldymui skirtas dėžutes. Taip jas galime laikyti apie metus.
Šaldytose uogose vertingos medžiagos išsilaiko geriau negu džiovintose. Šaldytos uogos atšyla pamirkytos šiltame vandenyje apie 2 minutes.

Plikome arbatą

1-2 šaukštelius džiovintų uogų užpilkite stikline vedančio vandens, pastatykite šiltai maždaug 20 minučių pritraukti. Arbata geriama norint išprakaituoti, kosint, bet tuo metu reikia atsigulti į lovą ir šiltai užsikloti.
Gydymui tinka ir aviečių lapai bei stiebai. 4 šaukštelius susmulkintų lapų užplikykite 2 stiklinėmis verdančio vandens, pastatykite šiltai maždaug 20 minučių pritraukti. Nukošę gėrimą gerkite po pusę stiklinės 4 kartus per dieną. Ši arbata gydo kvėpavimo takų uždegimą, gastritą, viduriavimą.
Jei naudojate stiebus, juos pirmiausia susmulkinkite, perlaužkite į 4-5 dalis ir, užplikę verdančiu vandeniu, pavirkite 3-5 minutes. 50 g aviečių stiebų imkite litrą vandens.

Mišiniai

Aviečių lapus tinka vartoti su kitais vaistiniais augalais: šalpusnių lapais, liepų žiedais, raudonėliais. Žaliavą sumaišykite lygiomis dalimis. Vieną desertinį šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens ir palaukite, kol pritrauks. Gerkite po 3-4 stiklines per dieną.

Sirgdami peršalimo ligomis aviečių arbatą gerkite su medumi.

Kada aviečių preparatų vartoti negalima

  • Aviečių lapų arbatos negalima gerti pirmojo nėštumo trimestro metu. Jeigu nusprendėte tai daryti, darykite tai tik gydyojo priežiūroje ir gerkite ne daugiau  kaip 1 -2 arbatos puodelius per dieną.
  • Avietės sąveikauja su cukraus kiekį reguliuojančiais vaistais, todėl jas reikėtų vartoti atsargiai sergant cukralige.
  • Aviečių lapų tinktūros ir alkoholinės ištraukos negalima skirti jeigu pacientas gydomas Disulfiramu.

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: