Stalo serviravimo taisykles galima būtų skirstyti pagal daug kriterijų, tačiau yra vienos ir pagrindinės kurios galioja visame pasaulyje. Pirmiausia – indų išdėstymo tvarka. Visi indai turi būti padėti taip, kad būtų patogu, tai yra, pagal valgymo tvarką. Ant pagrindinio patiekalo lėkštės turi būti dedama lėkštė šaltiems užkandžiams, kurie bus patiekti prieš karštą patiekalą, kairėje jų – lėkštutė duonai.
Įrankių dėliojamo tvarka taip pat svarbi, ji turi būti įprasta ir visiems vienoda. Šakutės ir peiliai dedami panašiai, tačiau skirtingose pusėse. Dešiniausiai dedamas tas peilis, kurio prireiks pirmiau, taip pat ir su šakute, kuo šakutė yra toliau į kairę nuo lėkštės, tuo greičiau jos turi prisireikti. Dėl to toliausiai įprastai būna užkandžių įrankiai. Desertams skirti įrankiai dedami ne šonuose, bet viršuje lėkštės, arčiau stalo vidurio. Šaukštai sriubai dedami dešinėje lėkščių pusėje ir turi įsiterpti tarp peilio užkandžiams bei peilio pagrindiniam patiekalui. Jei rengiate pietūs, kuriems bus reikalingi specialūs įrankiai, pasidomėkite ir jų dėjimo tvarka. Be to atminkite, kad peilių ašmenys turi būti nukreipti į lėkštę, o šaukštai žvelgti iškilumu žemyn. Šakučių dėjimo tvarką galima labai lengvai atsiminti – siekiant, kad dantukai nesugadintų staltiesės jie turi būti nukreipti į viršų.
Kad būtų lengviau pridedame nuotrauką, kaip viskas turi būti paserviruota.
Nepamirškite ir stalo papuošimų, stalo viduryje galima pastatyti vazą su gėlėmis . Vertėtų vengti labai aukštų papuošimų, kurie gali užstoti vaizdą svečiams, trukdytų jų pokalbiams.
Tačiau visada atminkite, kad svarbiau ne kas ant stalo, bet kas už jo sėdi – svarbiausia yra žmogus ir bendravimas.
KOMENTARAI