Migdolai – naudingas ir sveikas maistas

Migdolai – naudingas ir sveikas maistas

Kaip maitintis pagal Japonišką Dietą
Kaip pasigaminti GHEE (GHI) sviestą
Čenakai su kiauliena
Kaip skaniai pagaminti balandėlius?
Kaip pagaminti falafelius – Falafelių receptas

Migdolas – 4-10 m aukščio lapus metantis medis. Kamieno skersmuo ~30 cm. Lapai 1,2-4 cm pločio. Žiedai rausvi, 3-5 cm skersmens, su 5 vainiklapiais. Ant šakos susiformuoja po du žiedus ir žydi anksti pavasarį. Vaisius – 3,5-6 cm ilgio kaulavaisis. Migdolo vaisiaus branduolys vadinamas migdolo riešutu. Migdolai – vieni populiariausių riešutų. Patiekalams jie suteikia pikantišką skonį. Šie riešutai ne tik skanūs, bet ir labai naudingi organizmui.

Migdolai daugiausia auga Viduržemio jūros regione, JAV, Australijoje ir Kinijoje, tačiau atkeliavęs yra iš Artimaisiais rytais vadinamo regiono (Iranas, Saudo arabija ir t.t.), ten jis ir dabar auga natūraliai. Migdolai vadinami riešutų karaliais, kadangi jie laikomi pačiais naudingiausiais riešutais žmogaus organizmui, dėl sukaupto didelio kiekio svarbių maistinių medžiagų. Migdolus galima valgyti šviežius arba naudoti maisto ruošimui, jie puikiai tinka kepiniams, salotoms, taip pat prie įvairių mėsos, paukštienos ir žuvies patiekalų. Tai ne tik sveikas, bet ir skanus maistas.

Iš migdolų taip pat gaminami tam tikri produktai, kurie yra taip pat naudingi mūsų sveikatai ir grožiui:

  • Migdolų sviestas
  • Migdolų aliejus
  • Migdolų pienas (tobulas pakaitalas karvės ar kitokiam sunkiai virškinamam gyvuliniam pienui)
  • Migdolų maistinis kremas

Migdolų nauda

Natūralūs, nesūdyti migdolai yra skanus ir maistingas užkandis, kuris suteiks daug naudos Jūsų sveikatai. Kupini mineralų jie taip pat yra sveikiausių riešutų sąraše.
Tiesiog viena sauja, maistingų medžiagų prisotintų, migdolų per dieną padeda gerinti širdies veiklą, užkirsti kelią svorio didėjimui ir gali net padėti kovoti su ligomis, tokiomis kaip cukrinis diabetas ar Alzhaimeris.

Migdoluose yra daug vitaminų, mineralų, maistinių skaidulų ir augalinės kilmės baltymų. Suvalgę 30 gramų migdolų mes gauname 1/8 mums reikalingų baltymų. Yra ne viena priežastis, kodėl turėtumėte pradėti valgyti migdolus kasdien:

  • Sumažina širdies smūgio ir kitų širdies ligų riziką
  • Mažina blogojo cholesterolio kiekį
  • Apsaugo arterijų sieneles nuo pažeidimo
  • Padeda išlaikyti stiprius dantis ir kaulus
  • Mažina cukraus kiekį kraujyje
  • Palaiko gerą smegenų funkcionavimą
  • Pamaitina nervų sistemą
  • Padeda virškinimo sistemai
  • Saugo nuo vidurių užkietėjimo
  • Šarmina organizmą
  • Padeda numesti svorio (o jeigu reikia – priaugti)
  • Palaiko sveiką odą
  • Padeda, esant plaukų problemoms

Migdolai mažina cholesterolio kiekį

Kasdien valgydami migdolus, galite sureguliuto cholesterolio kiekį kraujyje. Taip yra todėl, kad migdoluose esantys polinesotieji ir mononesotieji riebalai, dar vadinami geraisiais, padidina gerojo chlesterolio kiekį (HDL) ir mažina blogojo cholesterolio kiekį (MTL). Atlikti tyrimai parodė, kad suvalgydami apie 100 gramų migdolų kasdien, blogojo cholesterolio kiekį galite sumažinti 15%.

Nelaikykite migdolų vandenyje ilgiau nei 1 minutę, nes jie praras traškumą.

Mažina širdies ligų riziką

Pagrindinė priežastis, tai yra anksčiau paminėta, kad migdolai mažina blogojo cholesterolio kiekį. Migdoluose esantis magnis gerina kraujotaką ir deguonies bei maistinių medžiagų išnešiojimą po visą kūną. Taip pat migdoluose yra nemažai vitamino E, kuris apsaugo arterijas nuo arterijoms kenksmingų uždegimų ir aterijų sienelių kalkėjimo. Migdolų valgymas siejamas su geresniu lipidų kiekiu kraujyje ir geresne širdies sveikata, tai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir padėti išvengti širdies smūgio.

Migdolai gerina smegenų veiklą

Migdolai laikomi vieni iš geriausių maistų smegenims, nes juose mažai prisotintų riebalų, daug omega-6, vitamino E, kalcio, cinko ir baltymų. Vitaminas E palaiko pažinimo funkciją, apsaugo atmintį ir skatina budrumą. Cinkas ir vitaminas E padeda apsaugoti smegenis nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Vitaminas B6, esantis migdoluose, padeda atstatyti pažeistas smegenų ląsteles. Manoma, kad migdoluose esanti amino rūgštis fenilalaninas, gerina problemų sprendimo funkciją ir gali padėti išvengti Parkinsono ligos.

Migdolai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Migdolai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir padeda išvengti diabeto. Dėl maistinių medžiagų, tokių kaip gerieji riebalai, skaidulos, vitaminai ir mineralai, migdolai padeda reguliuoti maistinių medžiagų pasisavinimą ir gliukozės kiekį kraujyje. Atlikti tyrimai parodė, kad migdolai gali padėti žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu, jie padeda vyrams ir moterims po menopauzės kontroliuoti šio tipo diabetą. Taip pat jie apsaugo nuo didelių cukraus kiekio šuolių, o tai gali apsaugoti nuo susirgimo diabetu.

Migdolai ir jų nauda odai

Migdoluose yra maistinė medžiaga, kuri labai svarbi odos sveikatai – tai vitaminas E. Šis vitaminas pamaitina odą ir apsaugo ją nuo išsausėjimo. Odos priežiūrai galite naudoti migdolų aliejus, tiesiog įtrindami juo veidą, jis neužkemša odos porų ir nepalieka nemalonaus riebumo pojūčio. Taip pat, esant odos pažeidimams kaip nudegimai saulėje ir panašiai galite naudoti migdolų pieną. Tai puikios, natūralios ir veiksmingos odos priežiūros priemonės.

Migdolų nauda plaukams

Migdoluose esančios maistinės medžiagos, pradedant nepakeičiamomis riebalų rūgštimis (omega-6), vitaminu E, biotinu (vitaminu B7) ir baigiant mineralais manganu, visos šios medžiagos taip yra naudingos sveikam plaukų augimui. Migdoluose esantis cinkas skatina ląstelių atsinaujinimą ir saugo nuo plaukų slinkimo.

Plaukams naudokite migdolų aliejų, juo galite masažuoti galvos odą, ištepti juo plaukus, palaikyti 30min ir po to nuplauti jį vandeniu arba tiesiog palikite nakčiai, kaip plaukų kaukę, tai plaukams leis maksimamliai pasisavinti maistines medžiagas. Migdolų aliejus padės pamaitinti plaukus ar išpręsti jau esančias plaukų problemas, pradedant pleiskanomis ir baigiant plaukų slinkimu. Tiesiog naudokite šį aliejų plaukams 3 kartus per savaitę.

Maistinės migdolų savybės

100 gramų produkto Kiekis % dienos normos
Kalorijos 575 kcal
Riebalai 49 g 76%
 – Iš jų mononesotieji 30,9 g
 – Iš jų polinesotieji 12,1 g
 – Iš jų prisotintieji 3,7 g 19%
Baltymai 21,2 g 42%
Omega-3 6,0 mg
Omega-6
12065 mg
Angliavandeniai 21,7 g 7%
 – iš jų maistinės skaidulos
12,2 g
49%
 – iš jų cukrūs 3,9 g
Vitaminai 100 gramų rodukto Kiekis % dienos normos
Vitaminas A 1,0 IU 0%
Vitaminas E 26,2 mg 131%
Tiaminas 0,2 mg 14%
Riboflavinas 1,0 mg 60%
Niacinas 3,4 mg 14%
Vitaminas B6 0,1 mg 7%
Folio rūgštis 50,0 mcg 12%
Pantoteno rūgštis 0,5 mg 5%
Cholinas 52,1
Betainas 0,5
Mineralai 100 gramų rodukto Kiekis % dienos normos
Kalcis 262 mg 26%
Geležis 3,7 mg 21%
Magnis 268 mg 67%
Fosforas 484 mg 48%
Kalis 705 mg 20%
Natris 1 mg 0%
Cinkas 3,1 mg 21%
Varis 1 mg 50%
Manganas 2,3 mg  114%
Selenas 2,5 mcg 4%

Būtina žinoti: Gana daug žmonių yra alergiški riešutams o jų tarpe ir migdolams, tokiu atveju turėtumėte jų vengti. Migdolai naudojami kepiniams, pyragams, sausainiams, duonai, saldainiams ar marcipanų gamybai. Taip pat migdolai nerekomenduojami žmonėms, turintiems inkstų problemų.

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0