Kaip atpažinti grybus

Kaip atpažinti grybus

Kaip išskaptuoti moliūgą
Kaip išsirinkti sužadėtuvių žiedą?
Kokia yra teatro meno situacija Lietuvoje?
5 atgyvenę mitai apie siuntų pakavimą
Keturios taisyklės kaip suplanuoti savo veiklą

Štai ir sulaukėme rudens. Niekam ne paslaptis, jog būtent šiuo metų laiku daugelis šalies gyventojų suskumba į miškus ir ten ieško rudens gėrybių. Visgi, grybų derlius priklauso nuo sezono bei temperatūrų, tad galima drąsiai teigti, jog norint rasti daug grybų, reikia ištaikyti gerą progą. Nepaisant to, jog neretai aptinkame jau nugrybautas teritorijas, ieškoti grybų vis vien smagu. Tai galimybė pabūti gamtoje ir pasimėgauti jos teikiamomis gėrybėmis. Kiekvienais metais grybautojai susiduria su tais pačiais klausimais. Vienas iš pagrindinių – kaip atpažinti grybus. Neretai jų rūšys išties labai panašios, tad nežinome, imti juos ar palikti. Taigi, jei nenorite priimti netinkamo sprendimo – pristatysime populiariausius mūsų šalyje augančius grybus.

[dropcap_green] 1 [/dropcap_green] Gudukas

Šis grybas dar vadinamas guduku, vokietuku, kalpoku. Tai itin mėgstamas grybas grybautojų pasirinkimas, mat jis ne tik puikaus skonio, tačiau ir lengvai atpažįstamas. Tiesa, šis grybas gana greitai kirmija. Nesupainiokite guduko su  nuodingaisiais grybais dėl sijonėlio! Jei nesate tikri, neimkite šio grybo.

kaip-atpazinti-grybus2

[dropcap_green] 2 [/dropcap_green] Kazlėkas

Ne veltui vadinamas sliduku, nes jo kepurėlė slidi ir gleivėta. Šis grybas, be jokios abejonės, yra valgomas ir renkamas daugybės grybautojų, dažniausiai auga smėlėtose vietose, pušynuose. Sutinkamas ir renkamas dažnai, skanus, valgomas. Auga vasaros ir rudens mėnesiais.

kaip-atpazinti-grybus5

 

[dropcap_green] 3 [/dropcap_green] Kelmutis

Šie grybai auga grupėmis ant medžių bei kelmų. Jie yra nedidelio dydžio, iki 12 centimetrų, mėgstami ir dažnai renkami grybautojų. Kelmučius puikiai tinka kepti, marinuoti, virti ar net sūdyti. Jei nenorite praleisti jų augimo sezono. paieškas vykdykite ugpjūčio-spalio mėnesiais. Svarbiausia nesupainioti su nuodinga puokštine kelmabude!

kaip-atpazinti-grybus7

[dropcap_green] 4 [/dropcap_green] Raudonviršis

Greičiausiai niekam nekyla abejonių ar šis grybas yra valgomas. Šiuos grybus pažįsta net ir vaikai. Tai itin vertingas ir gardus grybas, tad jei jį aptikote, būtinai paimkite. Jį galima virti, kepti, sūdyti, džiovinti, marinuoti.

[dropcap_green] 5 [/dropcap_green] Mėšlagrybis

Nors šio grybo išvaizda ir nėra itin patraukli ir jis atrodo lyg šungrybis, jis yra valgomas. Mėšlagrybiai auga ne tik miškuose, tačiau ir įvairiose patvorėse, ganyklose, parkuose. Jis Lietuvoje aptinkamas itin dažnai, ankstyvą bei vėlyvą rudenį.

[dropcap_green] 6 [/dropcap_green] Ūmėdė

Ūmedės – taip pat populiarus grybas. Jei nenorite jų sumaišyti su kitais grybas, su peiliu pabandykite lupti kepurėlės odą. Ūmėdžių kepurėlės lupasi labai lengvai. Tiesa, šie grybai labai greitai kirmija, tad stenkitės rinkti tik jaunus grybus. Juos rasite liepos-rugsėjo mėnesiais lapuočių, spygliuočių ir mišriuose miškuose.

[dropcap_green] 7 [/dropcap_green] Baravykas

Baravykas – vienas iš geriausiai pažįstamų ir vertingiausių valgomųjų grybų Lietuvoje. Jis vadinamas grybų karaliumi, kartais užauga net iki 3 kilogramų. Subrendusio grybo kepurėlė yra rusva arba ruda. Spalva tamsėja grybui bręstant. Jaunesnių grybų kepurėlės apačia yra baltos spalvos, o subrendusių – žalsvai gelsvos. Lietuvoje žinoma net 14 baravykų rūšių, tačiau nuodingais laikomi itin retai randami šėtoniniai baravykai, kurių kotai yra raudonos spalvos, o kepurėlė pilka.

kaip-atpazinti-grybus11

[dropcap_green] 8 [/dropcap_green] Lepšis

Šių grybų kepurėlės gali būti nuo gelsvai pilkos iki pilkai rudos spalvos. Tuo tarpu apačia balkšva arba pilkšva,- paspaudus papilkėja. Lepšio kotas apšepęs tamsiais plaušeliais. Šie grybai yra linkę kirmyti Linkusios kirmyti. Maistui tinkami naudoti tik jauni ir sveiki grybai.

kaip-atpazinti-grybus12

[dropcap_green] 9 [/dropcap_green] Voveraitės

Voveraitės yra labai lengvai atpažįstamos. Jų kepurėlės sodriai geltonos, beveik oranžinės spalvos, piltuvėlio formos ir banguotais krašteliais. Kotas yra suaugęs su kepurėle, pagrindo link smailėjantis. Voveraitės yra itin mėgstamos dėl malonaus kvapo, skonio, bei dėl to, jog beveik nekirmija.

[dropcap_green] 10 [/dropcap_green] Gruzdas

Lietuvoje yra valgomos dvi grūzdų rūšys, t.y. piengrybiai grūzdai ir juodieji grūzdai.

Piengrybinių grūzdų kepurėlė balta, matinė, viduryje šiek tiek įdubusi, o kraštai užsirietę žemyn (lakšteliai ir kotas taip pat balti). Nupjovus šios rūšies grybą pastebėsite, jog išsiskiria pieniškos kartaus skonio sultys.

Juodieji grūzdai pasižymi juodai žalia arba žaliai ruda spalva. Jaunų grybų lakšteliai yra beveik balti, su laiku patamsėja. Jie taip pat išskiria baltas aštraus skonio sultis. Būtent dėl šios priežasties gruzdai beveik visada valgomi sūdyti.

kaip-atpazinti-grybus14

Tuo ir pabaigsime savo sąrašą. Nepamirškite, jog jei nesate tikri ar jūsų aptiktas grybas yra valgomas, geriau ji apeikite. Niekada nerizikuokite savo ir šeimos narių sveikata.
Sėkmės!

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0