Spirulina kaip maistas buvo naudojamas jau Actekų, tačiau pirmoji gamykla masiškam naudojimui buvo įkurta tik praeito amžiaus 8-tajame dešimtmetyje. Šis produktas dažniausiai sutinkamas miltelių arba tablečių pavidalu.
Šis melsvadumblis pasižymi retai kur sutinkama maistinių medžiagų gausa. Jame gausu baltymų, amino rūgščių, antioksidantų, chlorofilo ir geležies. Dėl šių savybių spirulina rekomenduojama vegetarams, besilaukiančioms moterims, siekiant atgauti jėgas po įvairių operacijų ar bet kada, kai tik imunitetui prireikia pastiprinimo.
Spirulina ir jos maistinės savybės
Spirulina – vienas geriausių maistinių medžiagų šaltinių. Joje gausu:
- Baltymų.Spirulina dėl savo baltymų kiekio yra lyginama net su kiaušiniu, kadangi iki 60% jos sudaro baltymai.
- B grupės vitaminų. Šiame melsvadumblyje yra beveik visi B grupės vitaminai: vitaminas B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3 (nikotino rūgštis), B6 (piridoksinas), B9 (folio rūgštis). Šie vitaminai yra be galo svarbūs virškinimui, ypač virškinant baltymus ir riebalus. Be to jie užtikrina energijos lygį, tinkamą smegenų ir nervų sistemos funkcionavimą bei akių sveiką. Spirulinoje taip pat yra ir vitamino B12, tačiau jo forma spirulinoje nėra labai vertinga žmonėms, kadangi yra praktiškai nepasisavinama organizmo.
- Geležies. Spirulinoje gausu lengvai organizmo pasisavinamos geležies ir tai padaro šį augalą be galo vertingu maistu vegetarams ir veganams bei žmonėms, kurie kenčia nuo anemijos.
- Kalcio.Spirulina turi maždaug 25 kartus daugiau kalcio nei jo yra piene.
- Vitaminų ir mineralų. Spirulinoje yra vitamino A, C, D ir E, be to gausu mineralų: kalio, chromo, vario, magnio, mangano, fosforo, seleno, cinko, natrio bei jau minėtų kalcio ir geležies.
- Gama linoleno rūgšties (GLA), omega-3, omega-6 ir omega-9 riebalų rūgščių. Labiausiai verta išskirti sąlyginai retą gama linoleno rūgštį, pasižyminčią priešuždegiminiu poveikiu, kuri geriausiai veikiai vartojama su omega-3 riebalų rūgštimi, kuri taip pat randama spirulinoje,
Spirulinos nauda sveikatai
Padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus
Iš užterštos aplinkos, kurioje gyvename, į mūsų kūną patenka daugiau ar mažiau teršalų, tarp kurių pasitaiko ir sunkiųjų metalų. Šie metalai, patenkantys į organizmą per vandenį ir orą paprastai jame ir lieka. Dėl didesnių jų sankaupų organizme prasideda lėtinis uždegimas, o kai kuriais atvejais efektyvaus klinikinio gydymo apskritai nėra. Tačiau, kaip parodė atliktas tyrimas su pacientais apsinuodijusiais sunkiuoju metalu – arsenu, spirulinos ekstraktas padėjo sumažinti šio metalo kiekį tiriamųjų organizmuose beveik per pus.
Padeda apsisaugoti nuo vėžio
Daugybė atliktų tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis bei mokslinių straipsnių gausa skelbia, kad spirulina gali efektyviai kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Pasak tyrimų, spirulina padeda gaminti antikūnus, su infekcijomis kovojančius baltymus ir kitas ląsteles, padedančias sustiprinti imunitetą ir įveikti tokias lėtines ligas kaip vėžys. Prie to prisideda ir antioksidantinės spirulinos savybės.
Mažina kraujo spaudimą
Spirulinoje randama pigmento fikocianino. Šis fermentas, pasak mokslininkų, pasižymi antihipertenziniu poveikiu, paprasčiau tariant – padeda sumažinti kraujo spaudimą.
Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad spirulina gali efektyviai sumažinti cholesterolio kiekį, įskaitant bendrą cholesterolio kiekį, mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesteorlio) ir trigliceridų kiekį kraujyje. Pasak atlikto tyrimo, kuo daugiau spirulinos naudojama, tuo efektyviau sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.
Padidina raumenų jėgą ir ištvermę
Keletas tyrimų parodė, kad spirulina gali padėti įveikti fizinio krūvio sukeltą oksidacinį raumenų pažeidimą, kuris sukelia raumenų nuovargį. Atskiri tyrimai parodė, kad spirulina gali padidinti raumenų ištvermę, jėgą bei nutolinti raumenų nuovargį.
Sumažina insulto riziką
Tyrimai taip pat parodė, kad spirulinos vartojimas sumažina aortos intimos paviršių, o tai padeda išvengti aterosklerozės ir insulto.
Padeda kovoti su grybeliu candida
Spirulina teigiamai veikia virškinamąjį traktą ir padeda palaikyti sveiką mikroflorą. Šis balanso palaikymas neleidžia pasireikšti candida grybelio prieaugiui ir jo sukeltoms sveikatos problemoms, tokioms kaip vilkligė, chroniško nuovargio sindromas ir kitos autoimuninės ligos.
Neskaitant šių naudų yra tyrimų, leidžiančių manyti, kad spirulina gali padėti palengvinti AIDS ir alergijų simptomus, sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, pakelti energijos lygį ar net padėti numesti svorio.
Kaip naudoti spiruliną?
Spirulina dažniausiai vartojama kaip maisto papildas kapsulių ar tablečių pavidalu. Be šio būdo, spiruliną galima vartoti ir miltelių pavidalu, paprasčiausiai geriant vandenyje išmaišytus miltelius. Tačiau pastarasis būdas gali ne visiems patikti dėl spirulinos skonio.
Galima naudoti ir su vaisiais pvz su avokadu plakti kokteilius.
Maistinė spirulinos vertė
7 g produkto (1 arbat. šaukšt.) | Kiekis | % dienos normos |
Kalorijos | 20.3 kcal | 1% |
Riebalų | 0.5 g | 1% |
Cholesterolio | 0 | 0% |
Viso angliavandenių | 1.7 g | 1% |
– Maistinės skaidulos | 0.3 g | 1% |
– Cukrūs | 0.2 g | |
Baltymų | 4 g | 8% |
Omega – 3 | 57.6 mg | |
Omega – 6 | 87.8 mg |
Vitaminai 7 g produkto (1 arbat. šaukšt.) | Kiekis | % dienos normos |
Vitaminas A | 39.9 IU | 1% |
Vitaminas C | 0,7 mg | 1% |
Vitaminas D | – | – |
Vitaminas E | 0,4 mg | 2% |
Vitaminas K | 1,8 mcg | 2% |
Tiaminas | 0,2 mg | 11% |
Riboflavinas | 0,3 mg | 15% |
Niacinas | 0,9 mg | 4% |
Vitaminas B6 | 0,0 mg | 1% |
Folio rūgštis | 6,6 mcg | 2% |
Vitaminas B12 | 0,0 mcg | 0% |
Pantoteno rūgštis | 0,2 mg | 2% |
Cholinas | 4,6 mg |
Mineralai 7 g produkto (1 arbat. šaukšt.) | Kiekis | % dienos normos |
Kalcis | 8,4 mg | 1% |
Geležis | 2,0 mg | 11% |
Magnis | 13,7 mg | 3% |
Fosforas | 8,3 mg | 1% |
Kalis | 95,4 mg | 3% |
Natris | 73,4 mg | 3% |
Cinkas | 0,1 mg | 1% |
Varis | 0,4 mg | 21% |
Manganas | 0,1 mg | 7% |
Selenas | 0,5 mcg | 1% |
KOMENTARAI