Medlievos uogos – Kas tai?

Medlievos uogos – Kas tai?

Kaip auginti šparagus (smidrus)
Kaip prižiūrėti orchidėjas
Kaip auginti pasiflora
Kaip auginti ir prižiūrėti graikinius riešutus
Kaip sodinti, auginti ir panaudoti špinatus

Jei jau skaitote šį straipsnį, tikriausiai pirmą kartą išgirdote šią uogų rūšį. Medlieva – iki 4-6 m užaugantis krūmas, žiedai susitelkę po 4-10, baltos spalvos. Subrandina tamsiai mėlynas, su apnaša uogas (botaniškai – uobolėlius). Neprinokusios uogos žalios, paskui raudonos ir galiausiai tamsiai mėlynos. Uogos valgomos, saldžiarūgštės, su savitu, ne visiems patinkančiu skoniu. Neįprastas skonis tampa nebepastebimas suvalgius kiek daugiau šių uogų.

Medlievaerškėtinių šeimos, obelinių pošeimio krūmas arba neaukštas medis. Liaudiškai vadinama amelianka, ameliankiu, rusiškai – irga, angliškai – Amelanchier, Saskatoons.
Medlievos Lietuvoje nuo seno auginamos soduose, parkuose, sodybose, o respublikos rytinėje ir ypač vakarinėje dalyje yra sulaukėjusių, augančių miškuose. Vietomis jos sudaro nemažus sąžalynus.
Medlieva mėgstama daugelio sodininkų, nes žiemą ištverminga, nereikli, atspari ligoms ir kenkėjams. Kasmet gausiai dera, uogos saldžios

medlieva_zydi

Medlievų vaisiai – tamsiai purpurinės ir violetinės iki juodų, žirnio grūdo dydžio, sultingos ir saldžios uogos (0,5–1,3 g), augančios kekėmis, skoniu ir savybėmis labai panašios į mėlynes. Uogose yra daug C, B grupės vitaminų ir provitamino A, mikroelementų (vario, kobalto). 100 g šaldytų medlievų uogų turi 7 kartus daugiau kalcio bei geležies ir 4 kartus daugiau kalio nei šilauogių uogos.

Medlieva turi ir gydomųjų savybių, padeda sergant kai kuriomis kraujagyslių bei virškinamojo trakto ligomis. Uogos vartojamos kaip sutraukiantis vaistas, o jų nuoviras – sergant stomatitu ar angina burnai skalauti. Uogose yra beta sitasterino, turinčio antisklerotinių savybių. Nustatyta, kad kanadinės medlievos žiedų trauktinė ir antpilas tonizuoja širdį ir mažina arterinį kraujospūdį.
Vaisiuose yra askorbinės rūgšties, antocianų, katechinų, rauginių ir dažančiųjų medžiagų, pektinų, vitamino B2, vitamino P, organinių rūgščių (daugiausia obuolių).

medlievos uogiene

Medlievos uogų uogienė
1 kg medlievos uogų. 400-500 g cukraus, 1 stiklinė vandens, 1 g citrinos rūgšties.
Vaisius perrenkame, pašaliname vaiskočius, nuplauname. Leidžiame vandeniui nuvarvėti ir supilame į karštą cukraus sirupą. Masę užviriname ir ant silpnos ugnies paviriname 5-7 minutes, paskui nukeliame nuo kaitros ir leidžiame pastovėti 8 valandas. Pastovėjusią uogienę baigiame virti. Baigiant virti, įberiame truputį citrinos rūgšties. Išvirusią uogienę atvėsiname ir supilame į stiklainius.

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0