Avokadas – tai nei daržovė, nei vaisius, Avokadas yra uoga, daugiausiai auginama Pietų Amerikoj, auganti ant lapuočių medžių, kurie išauga iki 20 metrų aukščio. Kilmės vieta – vidurio Amerika, Meksika. Tai viena iš vertingiausių uogų pasaulyje ir turi daug maistinių medžiagų naudingų sveikatai. Avokadai labai maistingi, juose gausu skaidulinių medžiagų ir gerųjų riebalų, o dar – jie paprasčiausiai beprotiškai gardūs! Jame gausu vitaminų (11 rūšių) ir mineralų (14 rūšių), tai pat yra baltymų (nuo 0,4 iki 4,4%), angliavandenių (iki 10%) ir riebalų (iki 32%).
Avokadas yra maistingiausias vaisius (uoga) pasaulyje
100 g jo minkštimo energetinė vertė prilygsta 840 kJ (palyginimui: bananai 355 kJ, mango 215, papaja 180, pomidorai 90, agurkai tik 0,64). Jame yra 5–32% lengvai į odą įtrinamų riebalų ir jis yra vertinga kosmetinių priemonių sudėtinė dalis. Pagal cheminę sudėtį avokadas nėra vaisius, nors jį ir priskiria prie vaisių.
Vaisiai būna tinkami maistui kai paspaudus pirštu atsiranda įdubimas. Jei jis kietas, tai dar kurį laiką reikia nokinti. Maistui sunokę vaisiai perpjaunami išilgai, išimamas kauliukas. Pats minkštimas yra riebus, sviesto skonio ir gelsvai žalio atspalvio. Vaisiaus minkštime esančias riebalų rūgštis nuo oksiadacijos galima apsaugoti suvilgius jį citrinos sultimis. Neapdorotas citrinos rūgštimi minkštimas ruduoja ir praranda daug biologiškai veiklių medžiagų.
Avokado nauda žmogaus organizmui
Avokadas skatina odos ir plaukų regeneraciją, kovoja su smulkiomis raukšlelėmis, todėl puikiai tinka kaukėms. Galima naudoti kaip profilaktinę priemonę prieš burnos ertmės vėžį. Nors vaisius labai kaloringas (100 g – 160 – 200 kcal) ir riebus, bet jis puikiai tiks ir padės besilaikant dietos, dėl savo savybės tirpdyti nereikalingų riebalų perteklių. Avokadai, tyrimų duomenimis, suteikia energijos ir gali padėti deginti kalorijas. American Journal of Clinical Nutrition rašoma, kad tyrimo dalyviai tris savaites laikėsi dietų, į kurias buvo įtraukta palmitino rūgštis (sotieji riebalai) ir oleino rūgštis (mononesotieji riebalai) ir kurios vėliau buvo lyginamos tarpusavyje. Tyrėjai įvertino fizinį dalyvių aktyvumą, taip pat – medžiagų apykaitą po valgio. Paaiškėjo, jog laikantis oleino rūgšties dietos (mononesočiųjų riebalų), fizinis aktyvumas buvo 13,5 proc., o medžiagų apykaita 4,5 proc. aukštesnė, palyginti su palmitino rūgšties dieta (sočiaisiais riebalais). Išvada – avokadai užkuria metabolizmą, todėl jų skanaukite į sveikatą, bet su saiku.
Tris ketvirčius šio vaisiaus sudaro mononesotieji (gerieji) riebalai omega-9 ir oleinas. Šie riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir padeda apsisaugoti nuo insulto ir širdies ligų.
Jame gausu maistinių skaidulų, suvalgė vidutinio dydžio avokadą, gausite beveik pusę dienos normos rekomenduojamo mažiausios kiekio maistinių skaidulų. Jame daug augalinės kilmės baltymų ir mažai cukraus, neskaitant jo kaloringumo, tai puikus maistas net ir dietos besilaikančiojo racione.
- Puikiai tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai
- Teigiamai veikia smegenis
- Teigiamai veikia nervų sistemą
- Gerina medžiagų apykaitą
- Teigiamai veikia kepenis, saugo nuo riebalų kaupimosi
- Tirpdo riebalų perteklių organizme
- Mažina cukraus kiekį kraujyje
- Padeda apsisaugoti nuo vėžio
- Padeda palaikyti sveiką kūno svorį
- Gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina kraujo klampumą ir krešėjimą, gerina kraujagyslių sienelių elastingumą
- Gausu vitaminų: A, B1, B2, B6, C, D, E, G, K
- Daug kalio, kalcio, geležies, taip pat karotino, biotino ir lecitino
Kaip išauginti avokadą iš jo sėklos
Iš avokado išimkite didelį kauliuką, gerai jį nuplaukite, palikite nudžiūti.
Kaip greičiau sunokinti avokadą?
Vienas geriausių būdų pagreitinti avokado nokimą, tai yra paimti popierinį maišelį ir į jį įdėti avokadą kartu su bananu. Bananas nokdamas išskiria hormono etileną, kuris yra reikalingos avokado nokimui. Jeigu neturite banano, galite taikyti šį procesą su obuoliu, kadangi jie taip pat išskiria etileną. Šis metodas leidžia avokadui sunokti, vidutiniškai per 24 valandas.
Maistinės avokado savybės
100 gramų šviežio avokado (160kcal) turi 9 gramus angliavandenių iš kurių 6 gramai – maistinės skaidulų, 6 gramus riebalų ir 2 gramus baltymų.
Vitaminai 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
Vitaminas A | 146 IU | 3% |
Vitaminas C | 10,0 mg | 17% |
Vitaminas E | 2,1 mg | 10% |
Vitaminas K | 21,0 mcg | 26% |
Tiaminas | 0,1 mg | 4% |
Riboflavinas | 0,1 mg | 8% |
Niacinas | 1,7 mg | 9% |
Vitaminas B6 | 0,3 mg | 13% |
Folio rūgštis | 81,0 mcg | 20% |
Pantoteno rūgštis | 1,4 mg | 14% |
Cholinas | 14,2 mg |
Mineralai 100 gramų produkto | Kiekis | % dienos normos |
Kalcis | 12 mg | 1% |
Geležis | 0,5 mg | 3% |
Magnis | 29,0 mg | 7% |
Fosforas | 52,0 mcg | 5% |
Kalis | 485 mg | 14% |
Natris | 7,0 mg | 0% |
Cinkas | 0,6 mg | 4% |
Varis | 0,2 mg | 9% |
Manganas | 0,1 mg | 7% |
Selenas | 0,4 mcg | 1% |
Fluoridas | 7,0 mcg |
Dienos norma remiasi 2000 kcal dieta. Maistinių medžiagų kiekiai gali šiek tiek skirtis atsižvelgiant į avokado veislę.
KOMENTARAI