Kaljano rūkymas – tai savotiškas ritualas. Jis svaiginantis ir lengvas kaip arabų pasaka. Obuolinis, vyšninis, mėtinis, riešutinis, melioninis… Skonį gali pasirinkti pats. Tiesiog saulei nusileidus patogiai įsitaisyk ant minkštasuolio ir mėgaukis kaljano teikiamais malonumais. Kaljano kilmė nėra aiški. Jo rūkymo ritualas gimė tikrai ne Egipte ar Turkijoje, tai jau patvirtino istorikai. Jie teigia, kad šio rūkymo “įrankio” šaknų reikia ieškoti Indijoje arba Persijoje.
Kaip paruošti kaljaną rūkymui
Į apatinę kaljano dalį (kolbą vandeniui) įpilamas vanduo. Apytiksliai 2,5cm iki viršutinės vandens linijos. Visoje kitoje erdvėje kaupsis dūmai. Per daug įpylus vandens darosi sudėtingiau rūkyti kaljaną, nes nebelieka vietos dūmams ir orui maišytis. Norėdami sustiprinti dūmų kvapą vietoj vandens galite bandyti maišyti kolą, citrinos sultys, apelsinų sultys naudodami to pačio kvapo tabaką.
Po to prijungiama metalinė dalis. Metalinė dalis įstatoma į kolbą naudojant hermetizuojančią juostelę. Įstatydami metalinę dalį į kolbą, guminę tarpinę lengvai sudrėkinkite, tada sukamaisiais judesiais metalinė dalis lengvai įsileis.
Surinkus 2 pagrindines dalis įstatoma šlanga su pypke . Jos hermetizacijai jei reikalinga galima panaudoti nedidelę popieriaus juostelę ar popierinę servetėlę, apvyniojant ją aplink sujungimo galą.
Surinkus kaljaną, reikia patikrinti, ar jis surinktas teisingai – siūloma keletą kartų įtraukti orą iš pypkės. Oras turi įsitraukti lengvai, be ypatingų pastangų, vanduo turi burbuliuoti. Paskui reikia pabandyti įtraukti orą, pridengus pirštu dūmams skirtą angą viršutinėje kaljano dalyje. Jeigu oro neišeina įkvėpti net stengiantis – viskas gerai, – jeigu oras palaipsniui įsitraukia – reikia patikrinti dviejų kaljano dalių ir šlangos sujungimo hermetiškumą. Toliau paruošiama keraminė taurė , į taurelę įberiamas žiupsnelis tabako (apie 1 arbatinį šaukštelį), tabako nereikia kimšti, tabakas turi būti laisvai subertas, kad galėtu lengvai judėti oras, tada kaljanas gerai rūkysis . Užpildytą tabaku taurę sandariai uždenkite folga, kurioje padarykite eilę mažų kiaurymių . Paruoštą taurę dar galite apversti, lengvai supurtyti, kad tabakas dar lengviau pasiskirstytu, tada taurė dedama ant kaljano metalinės dalies viršaus šachtos , įsitikinkite kad taurė sandariai uždėta, naudokite plastikinę tarpinę ar popieriaus juostelę. Toliau galite ruošti anglį, jei naudojate paprastą medžio anglį (gerai tinka ir prekybos centruose parduodama grilio anglis), ją reikia įkaitinti (įpusti) iki raudonumo, tam galite naudoti dujinę viryklę, žiebtuvėlį ar kitą ugnies šaltinį, patogu tam įsigyti „minikeptuvę”. Jei naudojate salietrinę anglį (specialios anglies tabletės, vienintelis jų privalumas greitesnis paruošimas), paimkite anglies tabletę ir uždekite, dėmesio, pradžioje ji kibirkščiuos ir leis gana aitrius dūmus, todėl tai darykite lauke arba atitinkamoje patalpoje, kai aktyvus degimo procesas baigsis, šią anglį galite dėti ant keraminė taurės viršaus , taurę uždenkite metaliniu cilindru, jo funkcija apsaugoti nuo anglies kritimo ir karščio palaikymui, ant cilindro viršaus dar galite uždengti folga, kad geriau laikytųsi karštis . Toliau galite pradėti rūkyti, po kelių įtraukimų galite mėgautis dūmu.
Rūkymui kaljanu naudojamos dvi formos tabako:
1. „tumbak“ – paprastasis tabakas (Nicotiana Rustica), kuriame nikotino kiekis yra labai didelis. Daugiausia naudojamas Irane. Rūkantysis jį sudrėkina vandeniu, nusunkia ir prikemša į kaljano viršutinę dalį, skirtą tabaku.
2. „mu’essel“ – tabakas, prisotintas sirupais ir skirtingų vaisių aromatais. Būtent šis tabakas rūkosi maloniai ir mažai kenkia sveikatai.
Patarimai
Rekomenduojame valyti kaljaną po kiekvieno rūkymo, tada metaliniame vamzdelyje dūmai nepridžiūva ir yra lengviau išvalyti. Be to kai norėsite rūkyti kaljaną sekanti kartą jums nebereikės rūpintis jo plovimu. Kaljaną rūkyti geriausia sausą, todėl nereikės laukti kol išdžius.
Visada pernešdami kaljaną, laikykite jį už stiklinės dalies-kolbos, kadangi laikant tik už metalinės dalies, kolba gali atsipalaiduoti nuo sujungimo ir iškritus sudūžti ypač pilna vandens.
Po rūkymo duokite kaljanui atvėsti, nes įkaitusi keraminė kolba ar cilindras gali jus nudeginti.
KOMENTARAI