Valgoma ir akimis: kaip paversti maistą ode estetikai?

Valgoma ir akimis: kaip paversti maistą ode estetikai?

5 sveikiausi žiemos sezono vaisiai
Krabų lazdelės tešloje
Obuolių pyragas pagal J. Ohmaną
Čili sriubos receptas
Skaniausi – čirviniai blynai

Jeigu nuvyktumėte į bet kurį „Michelin“ žvaigždėmis įvertintą restoraną, pamatytumėte vyraujančią tendenciją – ypatingai prašmatnų ir estetišką patiekalų pateikimą. Turbūt sutiksite, kad tai, kaip valgis atrodo, turi nemažą įtaką jo pasirinkimui. Sužadinamas smalsumas, ir imame įsivaizduoti kvapus, skonį, tekstūrą, norime kuo greičiau jo paragauti. Be patiekalo išdėstymo, spalvų ir proporcijų, estetikai labai svarbūs ir indai. Internetu, o tiksliau – socialinėmis medijomis plinta vis daugiau ne tik profesionalų žymiuose restoranuose, bet ir namuose įspūdingai paruoštų valgių nuotraukų. Apžvelgsime, kaip namų sąlygomis patiekti pritrenkiamai atrodantį maistą ir pateiksime keletą naudingų patarimų.

 

Indai, indai ir dar kartą indai 

Bendrai patiekalo estetikai meniškumo ir savitumo suteikia puikiai parinkti indai. Nors žinomuose restoranuose būtent šiai funkcijai atlikti sukurti indai kainuoja solidžias sumas, tai tikrai nėra būtina. Juk galite drąsiai eksperimentuoti su indų formomis, spalvomis, raštais. Panašiai, kaip ir kuriant interjerą, pravartu laikytis kontrasto principo: ryškių ar šviesių spalvų patiekalams rinkitės tamsesnius indus, o daug skirtingų tekstūrų turinčiam maistui tiks vienspalviai, neutralių spalvų indai. Internetu juos užsisakyti patogu ir paprasta – tai sumanus pasirinkimas, jeigu norite daugiau laiko skirti egzotiškų receptų paieškai ir pačiam gaminimui.

 

Padažams, garnyrui ar maistui, kuris neužima daug vietos, naudokite nedidelius ryškiaspalvius indus. Jie suteiks stalo serviruotei žaismingumo, žavesio. Be abejonės, balti indai – klasika, tad juos naudodami neapsiriksite. Vis dėlto nebijokite ir ryškių spalvų. Pastaruoju metu populiarūs tampa vienetiniai ar rankų darbo indai, tačiau juos gauti kiek sudėtingiau ir jų kaina didesnė.

 

Nepersistenkite su porcijomis

Skanauti burnoje kone tirpstančiu maistu nori kiekvienas, tačiau perkrauti lėkštės nevertėtų, ypatingai, jeigu pietus ar vakarienę sudaro keli patiekalai. Net ir dideli nauji indai internetu neturėtų būti sklidini dėl kelių elementarių priežasčių:

 

  • Mažesnes porcijas lengviau komponuoti, jos atrodo estetiškiau.
  • Nuo stalo nepakilsite persivalgę ir išvengsite maisto švaistymo.

 

Nedidelės porcijos atveria galimybes patiekalus išdėlioti kūrybiškiau, tačiau kruopštumo šioje vietoje vis tiek reikėtų. Jeigu įsivaizduotumėte lėkštę tarsi laikrodį, pagrindinis patiekalo akcentas turėtų būti maždaug ties 6-ta valanda. Garnyrą dėliokite kiek asimetriškai. Nebijokite kai kurių patiekalų sluoksniuoti, atremti sudedamąsias dalis skirtingu kampu.

Taip pat skaitykite: Teleloto Bilietų Tikrinimas

Turėkite keletą šablonų 

Šiandien ypač populiaru pamaloninti ne tik svečių ar namiškių, bet ir internautų akis. Jei įvairių originalių kompozicijų įamžinimas yra Jūsų pomėgis, pasirūpinkite keletu fono ar pagrindo variantų, kurie nuotraukoms suteiktų dar daugiau šarmo.

 

Mediniai padėklai, atspausdinti receptai, laikraščiai, užtiesalai, produktais užpildyti indai – internetu pasidalintomis tokiomis nuotraukomis žavėsis tiek draugai, tiek aplinkiniai. Gėlės bei kiti augalai – taip pat puikus pasirinkimas, kuris kompozicijai suteiks daugiau gyvybingumo. Geras maistas neatsiejamas nuo gėrimų, tad išskirtinės formos taurės ar buteliai neabejotinai trauks gurmanų akis.

 

Nepamirškite tinkamo apšvietimo

Jeigu nesate įgudę fotografai, šio kriterijaus reikšmę nuvertinti pakankamai lengva. Visgi geras apšvietimas padės akcentuoti tai, ką labiausiai norite, ir sukurti skirtingus efektus. Blausiam, šiltam apšvietimui tiks žvakės, o jeigu norite išbandyti technikas ir metodus, kuriuos naudoja kiek labiau šioje srityje pažengę, išskirsime keletą apšvietimo tipų.

 

  • Netiesioginė šviesa. Tariant trumpai – tai natūrali šviesa, kuri tiesiogiai nekrenta ant fotografuojamo objekto. Ji gali visiškai pakeisti nuotraukos atmosferą. Tokio tipo šviesa nėra per ryški, todėl jos neatspindi indai. Internetu rasite daugybę Jums tinkančių pavyzdžių.
  • Stipri tiesioginė šviesa. Šis metodas yra kiek sudėtingesnis ir reikalaujantis daugiau kantrybės ieškant tinkamo šešėlių kritimo kampo, tačiau jeigu viskas pavyksta gerai, galite gauti stulbinamą rezultatą.
  • Šoninė šviesa. Tokia šviesa ant Jūsų paruošto fono krinta iš priekio, galo ar vieno iš šonų. Ją kiek lengviau kontroliuoti nei tiesioginę.

 

Apšvietimą parinkti kartais gali būti nelengva, tačiau noriai eksperimentuodami, mokydamiesi pagrindinius principus perprasite gana greitai ir juos galėsite pritaikyti skirtingiems patiekalams.

Taip pat skaitykite:  Kaip naudotis torentais

Mėginkite skirtingus variantus 

Žaiskite su įvairiomis tekstūromis, dizaino elementais bei spalvomis. Nereikėtų pernelyg savęs varžyti ir būtinai rinktis tik vieno komplekto indus – individualumą ir savitumą pabrėžti išties sveikintina. Siekiant įvairovės, indai internetu taps laiką taupančiu ir praktišku pasirinkimu.

 

Svarbiausia – nepamiršti, kad esmę sudaro ne indai ar kitos dekoro detalės, bet patiekalai. Papildomi estetiniai elementai neturėtų atitraukti dėmesio nuo maisto, o verčiau sustiprinti jo keliamą įspūdį.

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0