Jau visai čia pat metas, kai pradėsim sodinti įvairias žoleles ir daržoves.
Jeigu norite visus metus turėti šviežių prieskoninių žolelių ar daržovių, džiaugtis gausiai žydinčiomis kambarinėmis gėlėmis, vertėtų atsižvelgti į tai, kokios dienos yra palankiausios sėti, sodinti, persodinti. Tam turi įtakos ne tik Mėnulio fazė, bet ir jame esantis zodiako ženklas ir kiekvienais metais dienos skiriasi.
Pilnėjant Mėnuliui, tinka sodinti vaistažoles, gėles, sėti šakniavaisines daržoves (ridikėlius salierus, morkas ir kt.).
Tris dienas prieš Mėnulio užtemimą ir po jo geriausiai nieko nesodinti ir nepersodinti (birželio 2, 15 d.).
Šakniavaisines daržoves patartina sėti per delčią (kovo 1–4 ir 27–31 d., balandžio1–3 ir 25–30 d., gegužės 1–2 ir 25–31 d., birželio 1, 24–30 d.). Šis laikas tinkamas ir genėti. Vaismedžius geriausiai skiepyti per priešpilnį, vadinamosiomis vaisių dienomis, kai Mėnulis būna Avino, Liūto ar Šaulio ženkluose: balandžio 12, 13 d., gegužės 10 d., birželio 14, 15 d. Tręšti tinka per pilnatį (šaknys gerai pasisavina trąšas): kovo 20–26 d., balandžio 19–24 d., gegužės 18–24 d., birželio 16–23 d., liepos 16–23 d. ir kt. arba šviečiant delčiai: kovo 1–3 ir 27–31 d., balandžio 1–3 ir 25–30 d., gegužės 1–3 ir 25–29 d., birželio 1, 24–30 d., liepos 1, 24–30 d. Tik nereikėtų tręšti ką tik persodintų, jaunų augalų – gali pakenkti šaknims (ypač kambarinių).
Jei ketinate turėti darželį ant palangės, persodinti kambarines gėles, rinkitės laiką, kai Mėnulis yra Jaučio, Mergelės ar Ožiaragio ženkluose (ypač gerai, jei jis sutampa su priešpilniu), nes tai – vadinamosios šaknų dienos: kovo 18, 19 d., balandžio 14, 15, 16 d., gegužės 11, 12, 13 d., birželio 8, 9, d. Sodinti, persodinti taip pat tinka dvi dienos po jaunaties iki pat pilnaties, išskyrus dieną prieš ją (kovo 13–18 d., balandžio 11–17 d., gegužės 10–16 d., birželio 9–14 d.). Pasak astrologų, šiuo laiku gerai prigyja persodinti net seni ar labai lepūs augalai.
Augalas | Vasaris | Kovas | Balandis | Gegužė | Birželis |
---|---|---|---|---|---|
Baklažanas, moliūgas, agurotis | 20-22 | 20,21 | 23,24 | 21-24 | 21-24 |
Agurkai, kukurūzai | 11,12 | 20,21 | 17,18 (iki 17 val.) | 14,15 | 10,11 |
Žirniai, pupelės | 20,21 | 17,23,24 | 21-24 | 17-20 | |
Kopūstai, šparagai | 12,15,16 | 15,16 | 12,16,17 | 13-15 | 10,11 |
Bulvės | 27,28,31 | 1,2,28-30 | 26,27 | 21,24 | |
Morkos, pastarnokas | 2,27-30 | 16,17 | 24,31 | 27,28 | |
Paprika | 21,22 | 20,21 | 26,29,30 | 23-25 | 19,20 |
Krapai, kmynai | 18-21 | 17-21 | 14-17,21,22 | 8,11-14,19,23 | 10,11,15,16,19,20 |
Ridikėliai | 2 | 2-4,29-31 | 26-30 | 27,28,31 | 24,27,28 |
Salotos, špinatai | 12 | 19 (nuo 17 val.) | 16,17 | 13,14 | 10,11 |
Pomidorai | 20-22 | 20,21 | 1-3 | 13-26 | 19-20 |
Petražolės, salierai | 1,27,28 | 1,2,29,30 | 17 | 27,31 | |
Česnakai | 2,3,29-31 | 1,25-28 | 23-25 |
KOMENTARAI