Pagrindinis » kulinarija » Receptai » Kaip gaminti cepelinus

Kaip gaminti cepelinus

Kaip gaminti cepelinus

Kartais būna dienų kai taip norisi kažko … cepelinų. Tikras Lietuviškas patiekalas kurį taip meistriškai ruošia mūsų mamos ir močiutės, bet kas jei jų nėra šalia, o juos pagaminti reikia, nes taip jų norisi, arba reikia pavaišinti išalkusius svečius iš užsienio, kurie tik kalba apie juos. Nebėda mes jums padėsime kaip pagaminti puikius lietuviškus cepelinus su mėsa, dar kitaip vadinamus didžkukuliais.

 

Gardiems cepelinams su mėsa paruošti reikės:

    • 4 kg bulvių,
    • 2  galvutės svogūno,
    • 400 g jautienos-kiaulienos faršo,
    • 3 skiltelės česnako,
    • druska,
    • pipirai,
    • 200 g šaltai rūkytos šoninės,
    • krakmolo,
    • grietinės,
    • Svogūno laiškų.

 

kaip_gaminti_cepelinus-

Cepelinų gaminimas:
Pirmiausiai nuskuskite bulves.  Maždaug 1 kg bulvių išsivirkite ir gerai sutrinkite trintuve.  Likusias bulves sutarkuokite smulkia tarka ar kombainu. Jei tarkuojate kombainu galite įtarkuoti ir visa cielą svogūną.   Į indą su marle išspauskite bulves, o kietąją dalį dėkite atskirai į kitą indą ir sumaišykite kartu su virtomis trintomis bulvėmis.
Pasūdykite,papipirinkite,  įdėkite krakmolo ir išminkykite gerai rankomis. Krakmolą naudokite iš išspaustų bulvių, nupylus bulvių skystį. Jei matote, kad krakmolo susidarė nedaug, tuomet įdėkite ir pirktinio krakmolo.

Pasiruoškite mėgstamą įdarą:

     

    • Apie 400 g jautienos-kiaulienos faršo
    • 2-3 skilt. česnako
    • 1 svogūnas
    • Druska, juodieji pipirai

 

Ir viską sumaišykite.

Suformuokite cepelinus: pirmiausia, iš paruoštos bulvių pasės pasiruoškite apvalius kukulius, kad cepelinai gautųsi vienodo dydžio. Imkite kiekvieną kukulį (prieš tai rankas sudrėkinkite drungnu vandeniu), jį suspauskite (kaip blyną), pirštais padarykite nedidelę įdubą, į ją dėkite norimo įdarą šaukštą, iš visų šonų atsargiai užlenkite ir formuokite delnais pailgą formą.

Cepelinus atsargiai dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 30-45 minučių, jei cepelinus darote didelius.

Svogūnus česnakus ir šoninę  susmulkinu , apkepinu  ir spirgučių padažas paruoštas.
Valgykite su grietine ar spirgučių padažu, ant viršaus taip pat papjaustykite laiškinio svogūno.

 

 Skanių cepelinų paslaptys:

Iš kilogramo bulvių išeina 4-5 cepelinai.

Vienam cepelinui reikia apie 30-40g mėsos.

Bulves virkite su lupenomis. Tuomet krakmolas lieka bulvėse.

Bulves geriau virti dieną prieš tai. Iš šviežiai virtų pagaminta tešla būna šlapia.

Sutarkavus žalias bulves ir nusunkus, skystį reikėtų palaikyti, tegu nusistovi krakmolas, kurį galima sudėti į bulvių masę, cepelinus verdant nesigaus košė.

Tam, kad tarkiai nepatamsėtų, galima įdėti sutrintą vitamino C tabletę.

Paprastai, kai cepelinai iškyla į paviršių, reikia virti apie 15 – 20 min.

Jei bulvės pasitaikė nelabai krakmolingos, galima tiesiog į virimo vandenį įpilti truputį šaltame vandenyje išmaišyto krakmolo, tada cepelinai neištiš.

Jei į cepelinų masę dedami miltai arba kiaušinis (iš ties mes niekada nedadam nei miltų nei kiaušinių), reikia suformavus cepelinus, tuoj pat ir virti, nes miltams brinkstant tešla skystėja, o kiaušinis apskritai tešlą juk skystina.

Cepelinams virti geriausia naudoti kuo didesnį puodą. Dėkite ne daugiau 5 cepelinų iš karto, pirmiausia laukite, kol nors vienas cepelinas iškils, tuomet dėkite sekantį.

Rekomenduojama 10 litrų puode virti ne daugiau kaip 15 didelių cepelinų, jei mažesni, galite dėti ir daugiau (cepelinai verdant turi plūduriuoti puode laisvai).


Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Skaityti daugiau

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Uždaryti