Avokadas – auginimas, naudojimas ir nauda organizmui

Avokadas – auginimas, naudojimas ir nauda organizmui

Kaip atpažinti kokybiškus kiaušinius?
Kaip vartoti Goji uogas
Kodėl namuose kava ne tokia skani kaip kavinėje?
Kaip rauginti kopūstus
Kaip tinkamai paruošti avinžirnius? Naudingos įžvalgos

Avokadas – tai nei daržovė, nei vaisius, Avokadas yra uoga,  daugiausiai auginama Pietų Amerikoj, auganti ant lapuočių medžių, kurie išauga iki 20 metrų aukščio. Kilmės vieta – vidurio Amerika, Meksika. Tai viena iš vertingiausių uogų pasaulyje ir turi daug maistinių medžiagų naudingų sveikatai. Avokadai labai maistingi, juose gausu skaidulinių medžiagų ir gerųjų riebalų, o dar – jie paprasčiausiai beprotiškai gardūs! Jame gausu vitaminų (11 rūšių) ir mineralų (14 rūšių), tai pat yra baltymų (nuo 0,4 iki 4,4%), angliavandenių (iki 10%) ir riebalų (iki 32%).

Avokadas yra maistingiausias vaisius (uoga) pasaulyje

100 g jo minkštimo energetinė vertė prilygsta 840 kJ (palyginimui: bananai 355 kJ, mango 215, papaja 180, pomidorai 90, agurkai tik 0,64). Jame yra 5–32% lengvai į odą įtrinamų riebalų ir jis yra vertinga kosmetinių priemonių sudėtinė dalis. Pagal cheminę sudėtį avokadas nėra vaisius, nors jį ir priskiria prie vaisių.

Vaisiai būna tinkami maistui kai paspaudus pirštu atsiranda įdubimas. Jei jis kietas, tai dar kurį laiką reikia nokinti. Maistui sunokę vaisiai perpjaunami išilgai, išimamas kauliukas. Pats minkštimas yra riebus, sviesto skonio ir gelsvai žalio atspalvio. Vaisiaus minkštime esančias riebalų rūgštis nuo oksiadacijos galima apsaugoti suvilgius jį citrinos sultimis. Neapdorotas citrinos rūgštimi minkštimas ruduoja ir praranda daug biologiškai veiklių medžiagų.

Avokado nauda žmogaus organizmui

Avokadas skatina odos ir plaukų regeneraciją, kovoja su smulkiomis raukšlelėmis, todėl puikiai tinka kaukėms. Galima naudoti kaip profilaktinę priemonę prieš burnos ertmės vėžį. Nors vaisius labai kaloringas (100 g – 160 – 200 kcal) ir riebus, bet jis puikiai tiks ir padės besilaikant dietos, dėl savo savybės tirpdyti nereikalingų riebalų perteklių.  Avokadai, tyrimų duomenimis, suteikia energijos ir gali padėti deginti kalorijas. American Journal of Clinical Nutrition rašoma, kad tyrimo dalyviai tris savaites laikėsi dietų, į kurias buvo įtraukta palmitino rūgštis (sotieji riebalai) ir oleino rūgštis (mononesotieji riebalai) ir kurios vėliau buvo lyginamos tarpusavyje. Tyrėjai įvertino fizinį dalyvių aktyvumą, taip pat – medžiagų apykaitą po valgio. Paaiškėjo, jog laikantis oleino rūgšties dietos (mononesočiųjų riebalų), fizinis aktyvumas buvo 13,5 proc., o medžiagų apykaita 4,5 proc. aukštesnė, palyginti su palmitino rūgšties dieta (sočiaisiais riebalais). Išvada – avokadai užkuria metabolizmą, todėl jų skanaukite į sveikatą, bet su saiku.

Avokadas - ZinauKaip.lt

Tris ketvirčius šio vaisiaus sudaro mononesotieji (gerieji) riebalai omega-9 ir oleinas. Šie riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir padeda apsisaugoti nuo insulto ir širdies ligų.

Avokadas turi daugiau kaip 20 vitaminų ir mineralų, ląstelienos ir net 66 proc. vitamino K, kuris padeda reguliuoti cukraus metabolizmą ir jautrumą insulinui. Diabetes Care rašoma, jog iš tiriamų vyrų ir moterų, kurių suvartojamas vitamino K kiekis buvo didžiausias, 25 proc. patyrė net 19 proc. mažesnę riziką susirgti diabetu per 10 metų.

Jame gausu maistinių skaidulų, suvalgė vidutinio dydžio avokadą, gausite beveik pusę dienos normos rekomenduojamo mažiausios kiekio maistinių skaidulų. Jame daug augalinės kilmės baltymų ir mažai cukraus, neskaitant jo kaloringumo, tai puikus maistas net ir dietos besilaikančiojo racione.

  • Puikiai tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai
  • Teigiamai veikia smegenis
  • Teigiamai veikia nervų sistemą
  • Gerina medžiagų apykaitą
  • Teigiamai veikia kepenis, saugo nuo riebalų kaupimosi
  • Tirpdo riebalų perteklių organizme
  • Mažina cukraus kiekį kraujyje
  • Padeda apsisaugoti nuo vėžio
  • Padeda palaikyti sveiką kūno svorį
  • Gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina kraujo klampumą ir krešėjimą, gerina kraujagyslių sienelių elastingumą
  • Gausu vitaminų: A, B1, B2, B6, C, D, E, G, K
  • Daug kalio, kalcio, geležies, taip pat karotino, biotino ir lecitino

avokado aliejus - ZinauKaip.lt

Kaip išauginti avokadą iš jo sėklos

Iš avokado išimkite didelį kauliuką, gerai jį nuplaukite, palikite nudžiūti.

Į kauliuko šonus per vidurį iš visų pusių įbeskite keturis medinius dantų krapštukus – jie laikys kauliuko apačią vandenyje, kad viršus liktų sausas.
Pripilkite indą kambario temperatūros vandens.
Įdėkite avokadą, kad jo smailus galas būtų viršuje, o platesnis bukas galas – apačioje, stiklinėje.
Dantų krapštukai turi remtis į stiklinės kraštus. 1cm bukojo galo turi būti vandenyje.
Vandenį stiklinėje keiskite bent du tris kartus per savaitę, kad jis neužsistovėtų ir neįsiveistų pelėsis.
Po 2-6 savaičių iš kauliuko išaugs šaknys ir stiebelis.
Kai daigas pasieks apie penkiolikos centimetrų aukštį, pakirpkite jį iki pusės.
Pasodinkite sudaigintą kauliuką į mišinį iš vienos dalies vazonų žemės, vienos dalies durpių ir vienos dalies perlito. Sodinkite atsargiai, kad nepažeistumėte šaknų. Kauliuką sodinkite taip, kad jo viršus būtų virš žemės.
Pastatykite augalą saulėtoje vietoje, kurią pasiekia tiesioginiai saulės spinduliai.
Jei augantis avokadas gaus mažai šviesos, jis išaugins ilgą stiebą su mažais lapeliais.
Šie augalai mėgsta saulę – kad normaliai vystytųsi, jiems būtina šviesa.
Vasarą avokado medelį pastatykite lauke saulėtoje vietoje, tik vasaros pabaigoje–rudens pradžioje, kai temperatūra krenta, nepamirškite nakčiai įnešti jo į vidų.

Kaip greičiau sunokinti avokadą?

Vienas geriausių būdų pagreitinti avokado nokimą, tai yra paimti popierinį maišelį ir į jį įdėti avokadą kartu su bananu. Bananas nokdamas išskiria hormono etileną, kuris yra reikalingos avokado nokimui. Jeigu neturite banano, galite taikyti šį procesą su obuoliu, kadangi jie taip pat išskiria etileną. Šis metodas leidžia avokadui sunokti, vidutiniškai per 24 valandas.

Maistinės avokado savybės

100 gramų šviežio avokado (160kcal) turi 9 gramus angliavandenių iš kurių 6 gramai – maistinės skaidulų, 6 gramus riebalų ir 2 gramus baltymų.

Vitaminai 100 gramų produkto Kiekis % dienos normos
Vitaminas A 146 IU 3%
Vitaminas C 10,0 mg 17%
Vitaminas E 2,1 mg 10%
Vitaminas K 21,0 mcg 26%
Tiaminas 0,1 mg 4%
Riboflavinas 0,1 mg 8%
Niacinas 1,7 mg 9%
Vitaminas B6 0,3 mg 13%
Folio rūgštis 81,0 mcg 20%
Pantoteno rūgštis 1,4 mg 14%
Cholinas 14,2 mg
Mineralai 100 gramų produkto Kiekis % dienos normos
Kalcis 12 mg 1%
Geležis 0,5 mg 3%
Magnis 29,0 mg 7%
Fosforas 52,0 mcg 5%
Kalis 485 mg 14%
Natris 7,0 mg 0%
Cinkas 0,6 mg 4%
Varis 0,2 mg 9%
Manganas 0,1 mg 7%
Selenas 0,4 mcg 1%
Fluoridas 7,0 mcg

Dienos norma remiasi 2000 kcal dieta. Maistinių medžiagų kiekiai gali šiek tiek skirtis atsižvelgiant į avokado veislę.

 

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: