Sakome , kad ankstyvo pavasario nuvarvintas beržų sulos skonis primena lazdyno riešutų. Lietuviams nuo pat senovės sula visuomet buvo labai svarbi. Balandžio mėnuo kadaise net buvo vadinamas sultekiu. Esant +5°C temperatūrai, įšilus medžiams jų šaknyse pradeda cirkuliuoti sukauptos skystosios maisto medžiagos, kylančios kamienais į sprogstančius pumpurus. Tai ir yra sula. Klevų sula pradedama leisti anksčiau nei beržų, tačiau dažniausiai sula leidžiama iš beržų, nes ji iš jų bėga ilgiau. Sula teka apie 2-4 savaites, kol išsprogsta pumpurai. Iš vieno beržo galima pritekinti apie 100 litrų sulos.
Šviežioje suloje yra gliukozės, fruktozės, vitaminų C, PP, kalcio, kalio, geležies druskų, organinių rūgščių.
Sulos varvinimas
Lengviausias būdas sužinoti, ar jau laikas leisti sulą – peiliu šiek tiek įpjauti medžio kamieną. Jei iš pjūvio vietos teka sula – galima ją tekinti.
Norint išgauti švarios ir kokybiškos sulos, reikia pasirinkti sveiką beržo kamieną. Derėtų vengti medžių, augančių šalia judraus kelio. Leidžiant sulą reikia 70 cm aukštyje išgręžti 4-5 cm gylio ir iki i 1 cm pločio skylutę arčiau žemės, šiaurinėje kamieno pusėje, ir joje įtaisyti specialų lataką sulai bėgti. Geriausiai tinka stiklinis indas, nes dėl plastikiniuose induose esančių cheminių medžiagų sula gali įgauti specifinį skonį. Sulai skirtą indą patariama pridengti tinkleliu. Tuomet nepateks vabzdžių, vėjas neprineš medžių šakelių, lapų ir t.t. Leidžiant sulą svarbiausia nepakenkti medžiui, nes sula medžiui – kaip žmogui kraujas. Baigus leisti reikėtų užkimšti kamieno skylutę mediniu kamščiu, užtepti moliu ar specialiu tepalu. Taip medis bus apsaugotas nuo ligų ir puvimo.
Taip pat skaitykite: Sėjos kalendorius 2024
Leidžiant sulą iš medžių kurie auga privačioje jūsų valdoje, jokie apribojimai netaikomi, tačiau sulos mėgėjai, besimėgaujantys valstybiniuose miškuose augančių medžių sula, turėtų būti atsargūs. Valstybiniuose miškuose sulą galima leisti tik iš tų medžių, kurie bus nukirsti per artimiausius penkerius metus. Privačiuose miškuose tokių apribojimų nėra.
Kaip nepakenkti medžiui?
Iš vieno suaugusio beržo galima prileisti iki 100 litrų sulos. Toks kiekis didelės žalos medžiui nedaro, tačiau jis auga lėčiau, o šakos būna trumpesnės, lapai smulkesni. Tekintas medis praranda daug maistingųjų medžiagų, todėl būtina stengtis nesužaloti jo kamieno. Sulą tekinti reikėtų iš menkesnių beržų, kuriuos numatoma iškirsti. Negalima žaloti medžių parkuose, skveruose ir pan.
Kaip laikyti sulą?
Sulos skonis priklauso nuo daugelio veiksnių: medžių geografinės padėties, kritulių kiekio praėjusiais metais,žiemos sąlygų. Jeigu žiema buvo šalta, sula bus saldesnė. Šis iš medžių sulčių išgautas gėrimas šalina žmogaus organizme susidariusius akmenis, druskas, toksinus, šlakus ir pan.
Sula labai greitai surūgsta, todėl nepatartina jos laikyti ilgiau nei 2-3 dienas, nes tuomet ją gerti gali būti pavojinga. Norint ilgiau turėti šio gėrimo, reiktų jį rauginti.
Beržų sulą galima ir užšaldyti. Jums reikės gėrimą supilstyti į plastikinius butelius ir laikyti šaldiklyje arba šiek tiek pasaldinti cukrumi, užkimšti ir laikyti rūsyje. Gerdami sulą, greičiau pajusite artėjantį pavasarį.
KOMENTARAI