Kaip papuošti Kūčių stalą

Kaip papuošti Kūčių stalą

Kaip gražiai sulankstyti servetėles
Kaip sodinti, auginti ir panaudoti špinatus
Mobilūs nameliai vietoj gyvenamųjų namų: ar verta rinktis?
Kaip išsirinkti sniego kastuvą
Kaip išsirinkti dažus?
Artėjant gražiausioms metų šventėms, visada skubama puošti eglutes ar ryškiomis girliandomis dabinti namus. Tačiau dažnai nepelnytai pamirštamos šventinio stalo puošimo tradicijos, prie kurio drauge su artimiausiai žmonėmis praleidžiama labai daug laiko,šventiniu laikotarpiu. Žinoma, paprastai jis būna nuklojamas gausybe gardžių patiekalų, tačiau vakarieniavimas stilingos aplinkos apsiaustyje visada yra daug malonesnis.
Kūčių stalo serviravimas yra ne mažiau svarbus nei ant jo išdėlioti patiekalai. Balta staltiesė, ryškiai raudonos servetėlės, nekasdieniški indai ir keletas žvakių šventinei vakarienei suteiks jaukumo bei iškilmingumo, o prie jų priderintos subtilios kalėdinės dekoracijos padės sukurti skoningą ir darnią visumą.

Stalo puošimas nereikalauja nei didelių finansinių išteklių, nei atima laiko. Užtenka geros idėjos ir kelių papildomų minučių: stilinga kalėdinė dekoracija iš eglės šakelių, puoštos žvakės, šventinėmis juostomis perrištos taurės bei stalo įrankiai, subtiliai žaismingos servetėlės ar lengvutės perlų girliandos padės sukurti dar jaukesnę ir įsimintinesnę atmosferą.

Šventinė staltiesė ir servetėlės

Populiariausias ir tradiciškiausias pasirinkimas Kūčių vakarienei – baltos spalvos staltiesė. Jos audinys yra derinamas prie šventinių indų: porcelianiniai dailiau atrodys ant plonos medžiagos staltiesės, o keramikiniai – ant storesnės. Renkantis servetėles, jų spalvą priprasta derinti prie ant stalo stovėsiančių žvakių spalvos. Užvis geriausia, jei ji būtų tokia pati. Kruopščiai išlankstytas servetėles dėkite ant užkandžių lėkščių.

kaledu-stalas

Indų ir įrankių serviravimo taisyklės

Apdengus stalą staltiese, metas išdėlioti įrankius ir indus. Kūčių vakarienei ypač tiks baltos, raudonos, aukso ar sidabro spalvos lėkštės. Lygiais atstumais išdėliokite didžiąsias lėkštes ant stalo, ant jų sudėkite užkandžių lėkštes. Kairėje pusėje padėkite mažas lėkšteles, skirtas duonai. Deserto indai į kambarį įnešami, nurinkus karštųjų patiekalų ir užkandžių lėkštes.

Dedant įrankius, reikės prisiminti įprastas serviravimo taisykles. Pirmoji: arčiausiai lėkštės dedami karštiesiems patiekalams skirti įrankiai. Antroji – šalia jų ant stalo keliauja įrankiai užkandžiams. Ir trečioji – įrankiai desertams išdėliojami virš lėkščių.

Kitas aktualus šventinio stalo serviravimo klausimas yra taurių ir taurelių išdėliojimas. Alkoholiniams gėrimams skirtus indus reikia sustatyti tokia tvarka: priešais lėkštę dedama taurelė, skirta stipriajam gėrimui, už jos – taurė vandeniui, ir dar tolėliau – taurė vynui arba šampanui. Kavos ir arbatos puodeliai pateikiami nurinkus „pirmojo“ stalo indus bei įrankius.

kuciu-stalas-3

Paskutiniai akcentai – stalo papuošimai

Kūčių stalo puošybai tinka ir nedidelės į vazas pamerktos žiemiškos puokštelės, ir subtilūs sidabriniais dažais apipurkšti eglių vainikai, ir kitų augalų kompozicijos. Stalo viduryje galite padėti įspūdingiausią kalėdinę dekoraciją, o likusias smulkesnes išdėlioti skirtingose jo pusėse. Pakilios nuotaikos Kūčių vakarienei suteiks aukštos ir plonos žvakės. Pagrindinė taisyklė: dėliodami paskutinius šventinio stalo puošybos akcentus, nepersistenkite. Nepamirškite, kad tai tik šalutiniai elementai, o svarbiausia rolė čia atitenka įrankiams ir patiekalams.

kuciu-stalas-4

Gėlės, žvakės, vaisiai, saldainiai, servetėlės – pasitelkime visą savo kūrybingumą, pažvelkime į kitų idėjas ir galime pradėti planuoti, koks bus mūsų vaišių stalas.

kaledinis-stalas0

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0